Kultúra

A lipicai lovakról, még élő 1956-os forradalmárokról, illetve egy álmodozó gondnokról készülő dokumentumfilmet is támogatott az NFI

Nemzeti Filmintézet
Nemzeti Filmintézet
Öt munka kap támogatást.

Az NFI 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós bemutatásra, illetve streaming-platformokra készülő alkotások fejlesztésére, valamint gyártására, pályázati úton – olvasható az intézmény közleményében, ami öt nemrégiben támogatott munkát mutat be röviden.

Ezek a következők:

  • Pintér András filmrendező-operatőr legújabb alkotása, A négy szürke című dokumentumfilm a 2022-ben a UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is felkerült lipicai lótenyésztést, a fajtát, illetve annak történetét mutatja be. A világ egyik legjelentősebb lipicai ménese hazánkban Szilvásváradon található. A film az NFI 14 millió forintos támogatásával, az Anzsu Film gyártásában készül.
  • Pintér Lajos orvos, hazánk veronai tiszteletbeli főkonzulja és Gedai István, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója az 1956-os forradalom és szabadságharc jászberényi eseményeinek két még élő főszereplője. Az 1956: Az ifjú szíve lánglobogva ég című dokumentumfilmben (az NFI 15 millió forint támogatásával) ők idézik fel a diktatúra elleni küzdelmet. Az alkotás rendezője Kázsmér Kálmán, gyártója a Wolframe.
  • Pintér Ambrus szerzetes, tanár a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban oktat 55 éve. Egyúttal ő Magyarország legidősebb aktív mozigépésze és filmklubszervezője. Idén tartotta gyémántmiséjét, a pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmával tartott hálaadó szentmisét. Csoma Sándor A vállalás szabadsága című dokumentumfilmje Ambrus atya visszaemlékezései révén mutatja be életének sorsfordító pillanatait, a Hologram Film gyártásában – 21 millió forint NFI-támogatással.
Nemzeti Filmintézet
  • A Muravidéken kétnyelvű oktatás zajlik a közoktatásban, a szlovén mellett a magyar kisebbség nyelvén is folyik a tanítás. Gál Anasztázia Kétnyelvű oktatás a Muravidéken című dokumentumfilmje ezt a sajátos oktatási módszert mutatja be, a Kéthelyközt Film gyártásában, 6,9 millió forint NFI-támogatással.
  • Zaláta falu közvetlenül a horvát határnál, a Dráva partján található. Itt él Szabó Ágota, a falu gondnoka, a helyi református közösség presbitere, aki a falu református templomának nyolcvan éve tönkretett orgonájának felújításáról álmodik. Czencz József Magyar örökség-díjas rendező, operatőr, zeneszerző Zalátai álmok című alkotása a gondnok történetét tárja fel, a Bence gyártásában, az NFI 6,5 millió forintos támogatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik