Szexuális zaklatással vádolják Neil Gaimant, leállt a könyvéből készülő sorozat forgatása

A Graveyard Book filmadaptációjának fejlesztését is leállította a Disney.

Neil Gaiman amerikai regényírót szexuális zaklatással vádolja több nő, leállították a könyvéből készülő Amazon-sorozat forgatását, és szünetel egy másik könyvének filmes feldolgozása is – írja a Deadline.

Az Amazon Prime Video kínálatában elérhető, Elveszett Próféciák (Good Omens) című sorozat harmadik és egyben utolsó évadának forgatását leállították, zajlanak az egyeztetések – a lap értesülése szerint változások várhatók a sorozatnál. Az eredetileg minisorozatnak készülő széria Neil Gaiman és Terry Prachett azonos című könyve alapján készült, és olyan népszerű volt (valószínűleg a főszereplők, Michael Sheen angyala és David Tennant démona is tettek erről), hogy végül kapott még két évadot – emellett pedig jó pár díjra is jelölték, melyek közül meg is szerzett néhányat.

A Deadline kiemeli, hogy a sorozatról szóló hírek kevesebb mint egy héttel azután érkeztek, hogy a Disney bejelentette, felfüggesztik a Graveyard Book című Gaiman-könyv filmadaptációjának előkészületeit. Bár a bennfentesek szerint nemcsak az írót érő vádak, hanem több tényező is szerepet játszott a döntésben.

Néhány héttel ezelőtt a brit Tortoise Media podcastjában vádolta meg az írót szexuális zaklatással két nő. Az egyikük azt állította, hogy Gaiman 2022 februárjában bántalmazta, amíg az író gyermekének dadájaként dolgozott, a másik nő pedig azt mondta, hogy 2023-ban, mikor 18 évesen egy floridai könyvdedikáláson találkozott Gaimannel, az író kapcsolatuk során, akarata ellenére, szexre kényszerítette.

Gaiman tagadta a vádakat, miszerint a két nő beleegyezése nélkül kezdeményezett volna velük szexuális kapcsolatot.