Kultúra

Meghalt James Earl Jones, aki Darth Vader hangját adta

Theo Wargo / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Theo Wargo / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
93 éves volt.

New York állambeli otthonában, 93 évesen meghalt James Earl Jones, színész, akit leginkább jellegzetes baritonjáról, Darth Vader hangjaként ismert meg a nagyközönség – írja a Variety.

George Lucas is tisztelgett James előtt, „hihetetlen színésznek, művészetében és szellemében is egyedülálló hangnak” nevezte őt. Mark Hamill pedig, aki Luke Skywalkert, Darth Vader fiát alakította, csak annyit írt a közösségi médiában:

RIP apa.

Jonesnak az ikonikus Star Wars-szerepen túl gazdag filmes, tévés és színházi pályafutása volt több mint 60 éven át. Ehhez komoly akadályokat is le kellett küzdenie, gyerekkorában, például, súlyosan dadogott, ám ezt kemény munkával sikerült legyőznie. 1958-ban már a színpadon debütálhatott a broadway-i Cort Theatre-ben, amely 2022 óta a James Earl Jones Theatre nevet viseli. Színházi szerepeiért négyszer jelölték Tony-díjra, amit kétszer meg is kapott. Közben termékeny filmes karrierje is épült, utoljára 2021-ben, Eddie Murphy Amerikába jöttem 2-jében láthatta a közönség, a kettő között viszont több mint 80 filmben játszott, köztük olyan klasszikusokban, mint Stanley Kubrick hidegháborús szatírája, a Dr. Strangelove vagy a Conan, a barbár, a The Man című, 1972-es politikai drámában pedig az Egyesült Államok első fekete elnökét alakította.

Ami a leghíresebb szerepét illeti, Jones mindössze hétezer dollárt kapott azért, hogy kölcsönözze a hangját Darth Vader-nek az 1977-es Star Wars – Egy új reményben. George Lucas azért kérte fel őt, mert nem volt elégedett a Darth Vadert alakító David Prowse akcentusával. Jones eleinte speciális effektként tekintett a munkájára, és egészen a harmadik filmig nem kért kreditet magának a vásznon, Prowse iránti tiszteletből. Az 1983-as A Jedi visszatérre azonban Jones már teljes mértékben a filmtörténet egyik legemlékezetesebb és legfélelmetesebb gonosztevőjének szinonimájává vált, és elismerést kapott a munkájáért. A 2005-ös A Sith-ek bosszúja és a 2016-os Zsivány egyes című filmekhez ismét visszatért Vader hangjának, de az Obi-Wan Kenobi sorozatban Jones inkább engedélyezte a Lucasfilmnek, hogy archív felvételeket és mesterségesintelligencia-technológiát használjon Vader hangjának újraalkotásához.

Az a dübörgő hang. Az a csendes erő. A kedvesség, amit sugárzott. Annyi mindent lehetne mondani az örökségéről, így csak annyit mondok, hogy mennyire hálás vagyok, hogy ennek része a Baseball álmok is

– emlékezett meg Jonesról Kevin Costner, aki ebben az 1989-es filmben dolgozott vele közösen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik