ÉKM: nem a Rádió bontásánál dolgozik a visszatartott jármű, de mégis ott dolgozik

Érdekes gondolatmenet.

Furcsa közleményt adott ki hétfőn délután a Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztérium.

A röviddel 16 óra előtt az MTI-hez eljuttatott két bekezdésben, az egykori Magyar Rádió-épületek bontását megakadályozni kívánó polgári engedetlenségi akcióval kapcsolatban, a következőképpen fogalmaztak – a gondolatmenetet szó szerint idézzük:

Hétfőn délelőtt nem a leendő Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának építéséhez kapcsolódó munkálatokat végző kamionsofőrrel szólalkoztak össze az iskolaépítést ellenző politikusok.

A beruházás helyszínén történt incidensben résztvevő teherautó nem a Pázmány Péter Katolikus egyetem új Campusának megépítéshez kapcsoló bontási munkálatoknál dolgozott. Szeptember 2-án az épület teljes birtokba adási eljárása zajlik. Az épület bontása belső munkálatokkal ugyan megkezdődött, azonban ahhoz teherautós vagy kamionos szállítási tevékenység nem kapcsolódik.

A politikusok mellett a Zöld Palotanegyedért nevű, civil csoport több tagját, illetve néhány környéken lakót is magában foglaló összegyűltek – akik, valójában, nem az „iskolaépítést” magát, hanem a szakmai konszenzus, valamint a lakossággal és a kerülettel való érdemi egyeztetés nélküli, túlzó, város- és médiatörténeti szempontból is kiemelkedő értékeket elpusztító bontást ellenzik – akciójáról hétfő délelőtt hosszabb cikkben számoltunk be. A Józsefváros Újság élő közvetítéseit (itt, itt, itt, itt, illetve itt) végignézve a történet egyértelműen rekonstruálható, így látszik, hogy a nyergesvontató feltartóztatásában többen is részt vettek, a téren pedig, néhány pillanatra, egy lesötétített, fekete kisbusz is feltűnt, ami, az embereket látva, inkább továbbhajtott.

A történteket az ÉKM (az egyetem nevét részben kisbetűvel író) közleménye is megpróbálja leírni, a rövid mondatok azonban egészen meglepő értelmet nyernek: ezek szerint

az építéshez kapcsolódó munkákat – amikhez az építési engedélyt a projekt még nem szerezte meg – végző kamionsofőr valójában nem az épületek bontási munkálatainál dolgozott, teherautós vagy kamionos szállításra ott ugyanis nincs szükség.

Kérdés tehát, hogy akkor mégis mit keresett ott üresen, rakomány nélkül.