Kultúra

Egy fesztivál, ami tökéletes lezárása a budapesti nyárnak

Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál
Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál
Egy budai kerületben augusztus utolsó napjaiban összesűrűsödik minden, ami egy fesztiválhoz és nyárzáráshoz kell: zene, színház, kiállítás, játék. A Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál augusztus 29-én nyitja meg kapuit, hogy négy napig beengedje a nyárutó napsugarait a gazdag történelmű Klebelsberg Kultúrkúriába.

Nem új fesztiválról van szó: a Pesthidegkúti Művészeti Fesztivált idén már 26. alkalommal rendezik meg augusztus 29. és szeptember 1. között: koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, foglalkozásokkal és játékokkal várnak minden korosztályt a Klebelsberg Kultúrkúriába. Nyarat búcsúztathatnak és őszt köszönthetnek négy napig azok, akik ellátogatnak a II. kerület ezen részébe, ahol augusztus 29-én, csütörtökön a Szabó Balázs Bandájának ingyenes koncertje adja meg a rendezvény alaphangját, és ezt követően minden napra jut valami különleges: a retro rajongóknak és filmzene-őrülteknek kötelező a Danubia Zenekar filmzenei estje, de fellép a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett Makám együttes, és szólókoncertet ad a Kispál és a Borz frontembere, Lovasi András is,  akinek fellépésén nemcsak a zenének, hanem a látványnak is fontos szerep jut.

Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál

A koncerteken kívül a színházrajongók is megtalálják a számításukat, ha ellátogatnak a Klebelsberg Kultúrkúriába. A Szindra Társulat interaktív színházi estet tart, az Orlai Produkció Neil Simon nagy sikerű vígjátékát, a Mezítláb a parkban című előadást hozza el a fesztiválra, és a gyerekeknek és szüleinek egyaránt szórakoztató KL Színház is fellép.

Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál

A gazdag programot ingyenes fizika show, Halász Judit koncert, tombola, öko show, fényjáték, és sok minden más színesíti.

A Danubia Zenekar, az Orlai Produkció és Lovasi András szólókoncertjén kívül minden program ingyenes. 

A szervezők nem feledkeztek meg a gyerekekről sem, akik a Mesekertben egész nap játszhatnak, alkothatnak és kalandozhatnak. Csúszda, felhővadászat, tündérhinta, kézműves foglalkozás – hogy csak párat említsünk. A családi sportnapon pedig a mozgás szerelmesei próbálhatják ki magukat különböző sportágakban.

A részletes program itt érhető el: www.kulturkuria.hu/content/9/69160/xxvi-pesthidegkuti-muveszeti-fesztival

Buda, pedig Pest van a nevében

A Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál nemcsak programjában gazdag, hanem helyszínében is különleges. Hidegkutat (amely nem keverendő össze a Veszprém megyei Hidegkút faluval) 1950. január 1-jén, a nagybudapest-törvény életbe lépésekor csatolták Budapest II. kerületéhez. Sokáig csak a kerület kibővítése volt és II/A kerületként hivatkoztak rá. Története IV. Béláig nyúlik vissza, akinek okleve először említette 1255-ben Hidegkút néven, amikor Solymárral együtt a margitszigeti apácáknak adta a Mecse nevű birtokért cserébe. Aztán törökök, németek, neves családok formálták Pesthidegkút történelmét.

A fesztivál helyszínéül szolgáló Klebelsberg kúria törénelme legalább olyan gazdag, mint a kerületé. A Pesthidegkúti Klebelsberg-kastély kultúrtörténeti szempontból Magyarország legjelentősebb épületegyüttesei közé tartozik.

A kastély Klebelsberg Kuno magyar politikus és jogász tulajdona volt 1922-től kezdve a haláláig. Itt születtek a Trianon utáni Magyarország kultúrpolitikáját meghatározó döntések. A kultuszminiszter főképp a nyarakat töltötte itt, és fogadta befolyásos ügyfeleit, minisztereket, kormánytagokat és nemzetközi előkelőségeket.

Klebelsberg Kuno halálát követően a húgának és az özvegyének adott otthont a kastély. A második világháború után üdülőnek használták, majd 1949-ben kisajátította az állam a kastélyt. Működött iskolaként és SZOT üdülőként is, de volt szanatórium is. 1999-től egészen 2015-ig üresen és lakatlanul állt az épületegyüttes, majd 2015-ben elkezdődött a felújítása, amely 2017-ben fejeződött be.

Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik