Kultúra

Ferenc pápa szerint a leendő papoknak verseket és fikciót kéne olvasniuk

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A pápa szerint veszélyes az irodalmat jelentéktelen művészetként elkönyvelni, hiszen éppen az lehet a képernyők iránti megszállottságunk ellenszere, ráadásul az emberi együttérzést táplálja.

A katolikus egyházfő július 17-én írt, és vasárnap nyolc nyelven közzétett levelében azt írja, a regények és versek olvasása nélkülözhetetlen a „személyes érettséghez vezető úton”, ezért a papok képzésében is szerepet kell kapnia az irodalomnak. CS Lewis és Marcel Proust regényírókat, valamint TS Eliot és Paul Celan költőket idézte. Emellett személyes ízléséről is írt:

Én a magam részéről szeretem a tragédiákat, mert ezeket a műveket mindannyian saját személyes drámánk kifejeződéseként tehetjük a magunkévá. Amikor szereplőik sorsát siratjuk, igazából önmagunkat siratjuk, saját ürességünket, hiányosságainkat és magányunkat

idézi a Guardian.

Ferenc pápa szerint az irodalomra sokan jelentéktelenebb művészeti ágként, vagy szórakozási formaként tekintenek, holott valójában elengedhetetlen eszköze a jövő papjainak kinevelésének. Szerinte az irodalmi oktatás mellőzése a papok „súlyos szellemi és lelki elszegényedéséhez” vezethet, és „radikális irányváltásra” szólított fel. Nagyra értékeli, hogy néhány szeminárium már az irodalom felé fordult a képernyők és a mérgező, felszínes, erőszakos álhírek általi megszállottság kezelésére.

Ferenc pápa 1964 és 1965 között maga is irodalmat tanított egy jezsuita középiskolában az argentínai Santa Fében.

A középiskola utolsó két évfolyamát oktatta, és hamar felismerte, hogy a diákok érdeklődésének megfelelő olvasmányokkal sokkal eredményesebben tud tanítani, mint a kötelező olvasmányokkal. „Nincs semmi kontraproduktívabb, mint kötelességtudatból olvasni valamit, jelentős erőfeszítéseket tenni csak azért, mert mások azt mondták valamire, hogy elengedhetetlen”– írta.

A levélben személyes élményein kívül az olvasás számos előnyét is említi, többek között a szókincs bővítését, a képzelet és a kreativitás serkentését, a koncentráció javítását, a kognitív hanyatlás és a szorongás csökkentését, valamint azt, hogy az olvasás által fel tudunk készülni bizonyos helyzetekre és meg tudunk birkózni velük. Ferenc pápa szerint egy jó könyv „oázist nyújthat, amely távol tarthat minket más, kevésbé egészséges választásoktól”. Arról is írt, hogy az irodalom elősegíti az empátia kialakulását és lehetővé teszi számunkra, hogy mások szemszögéből is megvizsgáljuk az életet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik