Kultúra

„Mi vagyunk az olimpia nagy vesztesei” – a játékok idejére sok párizsi kulturális intézmény inkább bezár

Artur Widak / NurPhoto via AFP
Artur Widak / NurPhoto via AFP

A 2012-es londoni olimpia idején a város kulturális intézményeinek látogatottsága csaknem 30 százalékkal csökkent, most a párizsi mozik, múzeumok és színházak is hasonlókra számítanak, többen inkább bezárnak a veszteség elkerülése végett – írja a France24.

A londoni játékok alatt a British Museum látogatóinak negyedét, a brit nemzeti galéria pedig két ötödét vesztette el, miközben a londoni állatkertbe látogatók száma negyven százalékkal csökkent.

Emiatt több párizsi kulturális intézmény (a még nagyobb veszteségeket elkerülendő) úgy döntött, hogy teljesen vagy részlegesen bezár a július 26. és augusztus 11. közötti időszakra, emellett több visszatérő kulturális eseményt (például a Summer Vibration és a Lollapalooza zenei fesztiválokat) töröltek.

Mi vagyunk az olimpia nagy vesztesei

– mondta Pierre-Édouard Vasseur, a Cinémas Dulac független mozihálózat vezetője. Ők a becslések szerint 20-25 százalékot vesztenének nézőikből ebben az időszakban, ami a város tömegközlekedésének telítettsége miatt amúgy is nehéz lenne munkavállalóik számára, így a belső kerületekben a bezárás mellett döntöttek. Vasseur elmondta, hogy a mozik teljes bezárásával a „legkisebb rosszt” választották, mivel nincs kormányzati segítség az egyébként keletkező veszteségek pótlására. Máshol a vetítések számát csökkentik az olimpia alatt, de azért akadnak majd teljesen nyitva tartó mozik is.

A város múzeumai is komoly visszaesésre számítanak, próbálnak alkalmazkodni a szokásosnál jóval kisebb vendégkörhöz: a francia Műemlékek Múzeuma és az Építészeti Központ például az olimpia előtti időszakban csak azok számára lesz hozzáférhető, akiknek speciális belépőjük van a területre. A Musée de l’Homme vezetősége úgy döntött, hogy a játékok teljes ideje alatt zárva tart (tízezer látogató kiesésével számoltak ugyanis).

A párizsi idegenvezetők is aggódnak, hiszen az olimpia miatt a város központi részei és látványosságai sok helyütt nem lesznek hozzáférhetőek., ráadásul jóval kisebb forgalomra is számítanak ebben az időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik