Kultúra

„Hagyják az elhunytakat békében nyugodni” – nem aratott felhőtlen sikert a technológia, ami az 55 éve elhunyt Judy Garlandot is megszólaltatja

Metro-Goldwyn-Mayer Pictures / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP
Metro-Goldwyn-Mayer Pictures / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP

Beteljesülni látszik Nicolas Cage félelme, halott hírességeket keltenek életre a mesterséges intelligencia segítségével – bár egyelőre csak a hangjukat hozza vissza egy londoni cég. Judy Garland, Sir Laurence Olivier, James Dean és Burt Reynolds  családja is hozzájárult, hogy hangoskönyvek narrálásához használják fel a néhai színészek hangját.

A londoni székhelyű ElevenLabs technológiai vállalat kifejlesztett egy mesterséges intelligencia eszközt, amely hihetetlen pontossággal képes rekonstruálni a színészek hangját – írja a Sun. Az Óz, a nagy varázsló című könyv például Judy Garland hangján szólal majd meg, akinek legismertebb szerepe Dorothy volt, a regény 1939-es Óz, a csodák csodája című filmadaptációjában.

Liza Minnelli, Garland hagyatékának kezelője úgy fogalmazott, a megállapodás lehetővé teszi, hogy édesanyja hangját új rajongók ismerjék meg.

Izgalmas látni, hogy édesanyánk hangja elérhetővé válik az őt szerető több millió ember számára. A családunk hisz abban, hogy ez új rajongókat hoz a mamának, és izgalmas lesz azok számára, akik már most is nagyra tartják azt a páratlan örökséget, amit a világnak adott

– mondta.

A bejelentés nem aratott osztatlan sikert, Corinne Streichert marketing tanácsadó a LinkedIn-en közzétett bejegyzésében fejtette ki, hogy a sztárok körforgása természetes folyamat, úgyhogy a vállalatok inkább „hagyják az elhunytakat békében nyugodni és a hátrahagyott munkájukkal érvényesülni”.

Judy Garlandot életében kihasználták, most pedig halálában is kizsákmányolják

– írja. A színésznő tragikusan rövid és viszontagságokkal teli életéből 2020-ban készült film, amiről itt olvasható kritikánk.

Kapcsolódó
Egy generációnak adott reményt, de ő maga sosem juthatott a szivárványon túlra
Gyönyörűen kivitelezett, szívfacsaró a Judy Garland hattyúdaláról szóló film, mégis inkább Renée Zellweger miatt emlékszünk majd rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik