Kultúra

Céline Dion tizenhét éve, reggelizés közben észlelte, hogy valami nem stimmel a hangjával

CINDY ORD / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
CINDY ORD / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Azóta kiderült, hogy gyógyíthatatlan beteg.

Többek közt arról is vall Céline Dion a róla készített dokumentumfilmben, mik voltak gyógyíthatatlan betegségének első jelei – írja az Independent. Az énekesnőt 2022-ben diagnosztizálták egy neurológiai rendellenességgel, a stiff-person-szindrómával (SPS), amely miatt visszavonulni kényszerült az énekléstől.

Tizenhét évvel ezelőtt görcsök jelentkeztek nálam, így kezdődött az egész. Egyik reggel felkeltem, megreggeliztem, és a hangom hirtelen magasabb lett. Nagyon megijesztett, mert általában egy fáradt énekes a koncertje másnapján mélyebb hangot tapasztal. Megrémültem, nem tudtam, hogy mit csináljak. Ma már megvan a diagnózis, SPS. Az izmokban, az inakban, az idegekben tetten érhető, kívülről nem látsz semmit

– meséli az énekesnő a filmben. Az is kiderül, hogy voltak, olyan időszakok, amikor Dion a betegség miatt nem tudott járni, borzasztó fájdalmai voltak, és az egyensúlyérzéke is jelentősen romlott.

Azt is elárulta, hogyan hatott ez az éneklésre: a légzéskor a tüdeje rendben van, amikor viszont énekel, nagyobb mozgástérre van szüksége a szervnek, ám az SPS miatt a tüdő előtt található részek merevek, így ez ellehetetleníti az éneklést.

Még nem tudom használni a hangomat. A zene… rettentően hiányzik a zene. De az emberek is (…) Úgy gondolom, nagyon jó voltam. Szerintem egy olyan dolog volt az enyém, ami csodálatos

– vall a megpróbáltatásairól könnyek közt.

Az I Am: Celine Dionnak már megvolt a világpremierje, ahová Dion a fiával érkezett, a Prime Videóra június 25-én kerül fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik