Kultúra

Russell Crowe nem tagadja: van benne némi féltékenység a Gladiátor 2 miatt

Filippo Monteforte / AFP
Filippo Monteforte / AFP
Elárulta azt is, miért érinti kellemetlenül a folytatás.

Várhatóan ősszel kerül a mozikba a Gladiátor 2, amiben – az első rész végén meghalt Maximust alakító – Russell Crowe ugyan nem fog szerepelni, de azért egy interjúban elmondta, hogyan érinti a folytatás ténye.

Kissé kényelmetlenül érzem magam a tény miatt, hogy készítenek még egyet – mert én természetesen halott vagyok, így nincs beleszólásom abba, hogy milyen legyen. De néhány dologról, amit eljutott hozzám, és volt amirőol azt mondtam: »Nem, nem, nem, nem, ez nem tartozik a karakter morális útjához«. De nem mondhatok semmit, ez nem az én dolgom, én hat láb mélyen fekszem a föld alatt. Szóval majd meglátjuk, milyen lesz

– mondta, nosztalgiázva egy kicsit azon is, hogy milyen életszakaszában volt akkor, mikor két és fél évtizeddel ezelőtt kijött a Gladiátor, és milyen lehetőségeket nyitott meg előtte az Oscar-díjas film:

Ha teljesen őszintén beszélek: határozottan van bennem egy kis melankólia, egy kis féltékenység. Emlékszem, amikor még voltak inszalagjaim.

A Gladiátor folytatása amúgy szinte azóta téma, hogy az első film kasszasiker lett. Ahogy a bemutató 20. évfordulóján írtuk: már 2001-ben beindult a duruzsolás egy előzményfilmről, azóta pedig több ötlet is felmerült a második részre, köztük olyan is, amelyben Maximus visszatérne a halálból. Személyes kedvencünk az ausztrál származású zenész, író és rock and roll sámán, Nick Cave verziója, akit egyenesen honfitársa, Russell Crowe kért fel a forgatókönyvírásra.

Russell felhívott, és azt kérdezte, meg akarom-e írni a Gladiátor 2-t. Ez elég nagy falatnak tűnt olyasvalaki számára, aki addig egy forgatókönyvet írt életében. »Hé, Russell, te nem haltál meg a Gladiátor végén?« »Ja, hát igen, arra majd kitalálsz valamit«

– idézte fel a beszélgetést egyszer Cave, aki engedelmeskedett is az utasításnak, és valóban szabadon engedte a fantáziáját.

Az ő sztorija úgy indult, hogy a római istenek feltámasztják Maximust, aki először az üldözött keresztények védelmére kel,majd időutazásba kezd, és végigbukdácsol az emberiség történelmén, harcolva a második világháborúban és Vietnámban is. Végül pedig a mai Pentagonban köt ki tábornokként.Minden idők egyik legvadabb folytatása lehetett volna, de sajnos a stúdiófőnökök nem lelkesedtek érte, így kukába került, a fő irány maradt továbbra is az, hogy Maximus unokaöccsét, Luciust helyezzék a középpontba, pár évtizeddel a Gladiátor cselekménye után. Év elején az elszálló költségekről és az elátkozott forgatásról cikkeztek. Luciust Paul Mescal alakítja, de feltűnik majd a filmben Pedro Pascal, Derek Jacobi és Denzel Washington is.

Az évfordulós cikkünk itt olvasható:

Kapcsolódó
Húszéves a Gladiátor, ami katasztrófának indult, mégis klasszikus lett
Ridley Scott filmje akkora siker lett, hogy egy csapásra elindította a szandálos filmek reneszánszát. Pedig Russell Crowe-ék menet közben írták a dialógusokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik