Kultúra

Vecsei H. Miklós a Nemzeti Színházhoz igazolt, Vidnyánszky Marxot rendez

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Vecsei nemcsak színészként, hanem rendezőként is bemutatkozik a következő évadban.

Több új információ is kiderült a Nemzeti Színház következő évadáról: hét premier, köztük két új Vidnyánszky-rendezés is helyet kapott a műsorban, emellett az intézményhez szerződött Vecsei H. Miklós – derült ki az intézmény igazgatójával készített interjúból a Nemzeti Színház magazinjában. 

Vidnyánszky a társulatot érintő változtatásokra is kitért:

Valóban átalakulóban vagyunk, de tizenegy év közös munka után ez természetes. Nagyszerű közös munkákat hoztunk létre a most távozókkal. Még zajlanak az egyeztetések, szerződtetések, de annyi biztos, hogy a távozók többsége továbbra is vinni szeretné a szerepeit a Nemzetiben, vagyis a repertoár gerincét nem érinti ez a változás. Viszont érkezik hozzánk Vecsei H. Miklós, aki – amellett, hogy természetesen színészként szerepet kap majd az előadásainkban – saját elképzeléseit is megvalósíthatja, a következő évadban egy Radnóti-esttel készül, amivel a holokauszt 80. évfordulójára emlékezünk.

Vidnyánszky a tavaly novemberben történt balesetre is kitért, amelyet ”hatalmas traumának” nevezett „testileg és lelkileg egyaránt”. Úgy fogalmazott, „Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó hiányát elsősorban a személyiségük miatt érezzük”, ám mivel mindketten fontos szerepeket vittek, a teljes színházi évadot át kellett alakítani: két bemutatót mondtak le, a többi esetben szerepátvétellel megoldották.

Az következő évadban hét bemutatót tervez az intézmény: Eugene Labiche-Marc-Michel: Olasz szalmakalap, Oscar Wilde: Salome, Molnár Ferenc: Liliom, Jan Fabre: Vér vagyok, Ázott hajában hét halott bogár ragyog – ez utóbbi Vecsei rendezésében, illetve Vidnyánszky is két új rendezését viszi színpadra: Szarka Tamás Esthajnalját, illetve Karl Maxtól A tőkét.

Marx Tőkéje viszont nagyon régóta, még beregszászi igazgatói időszakomban kezdett el foglalkoztatni. Egyetemistaként olvastam először, bár akkor még csak tanulóként, rendezőként később figyeltem fel arra a drámai potenciálra, ami Marx mondataiból árad. A pénz, a tőke vagy az osztályharc csupa olyan fogalom, ami megszemélyesítve egy egész életünket meghatározó drámát ír le

– nyilatkozta Vidnyánszky. Hozzátette:  lehet, hogy a bemutató átcsúszik a következő évad elejére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik