Kultúra

Önkéntesen bevonul a hadseregbe Ukrajna rocksztár írója, Szerhij Zsadan

SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Bevonul az ukrán hadseregbe Szerhij Zsadan, az egyik legismertebb kortárs ukrán író – szúrta ki a 444. Zsadan, aki egy személyben író, költő, műfordító, aktivista és rocksztár is a hazája elleni orosz agresszió megindulása óta versekben, esszékben és irodalmi-zenés performanszokkal folyamatosan megnyilvánul, az egyik legnépszerűbb kulturális celebje lett az ukrán harcoknak. Emellett önkéntesként is a kezdetek óta segíti a civileket és katonákat, felolvasásokkal és a Zsadan és a kutyák (Жадан і Собаки) nevű zenekara  kórházakban és metróállomásokon adott koncertjeivel gyűjt adományokat, és szállítja ezeket a frontra.

2014-től, a donbaszi háború kitörése óta a háború, a párbeszéd és a nyelv váltak a Harkivban élő író legfontosabb témáivá, ahogy ő írja:

A háború úgy érkezik, mint egy idegen cipőtalp, hogy szétrúgja a beszéd hangyabolyát.

Magyarul eddig négy könyve olvasható: a Depeche Mode, a Vorosilovgrád, a donbaszi orosz megszállás alatt játszódó A diákotthon és a Harkiv Hotel címen megjelent verseskötet.

A rocksztár-író márciusban jelentette be, hogy csatlakozni akar az Ukrán Nemzeti Gárda 13. dandárjához, most a Facebookon jelezte, hogy sikeresen csatlakozott is:

Ezt a Hartyija néven is ismert önkéntes dandárt az orosz invázió után hozták létre, részt vettek Harkiv védelmében, majd a 2022 őszi ukrán ellentámadásban, később Bahmutnál is harcoltak. Harkiv megyében az orosz hadsereg május 10-én indított újabb támadást, és bár minden jel szerint nem Harkiv ostroma a cél, a második legnagyobb ukrán várost napi szinten lövik rakétákkal és szárnyasbombákkal – írja a 444.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik