Kultúra

Nem lehet két hazád – Film készül a jövőre nyolcvanéves Hobóról

MTI/Mohai Balázs
MTI/Mohai Balázs
A Filmintézet támogatásával megvalósuló munka a zenész életművét mutatja majd be.

Zenés road movie készül Földes László Hobo monumentális életművéről. A Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával születő munka a Nem lehet két hazád címet kapja, forgatókönyvírója Turczi István, rendezője Szalay Péter, producere pedig Csáky Attila – olvasható az NFI közleményében.

A Filmintézet 151,2 millió forint támogatást szavazott meg a 2025 februárjában nyolcvanadik születésnapját ünneplő Földes László Hobo Kossuth-díjas dalszerző, énekes, szövegíró, előadóművész életét és páratlan életművét bemutató tévéfilm gyártására. A közlemény hozzáteszi: Hobo az elmúlt évtizedek hazai kulturális-zenei életének korszakos alakja, az általa alapított Hobo Blues Band pedig a magyar rock és blues történetének egyik legfajsúlyosabb, rendkívül népszerű, a zenei közízlést ma is formáló zenekara.

A hatvanas évek végén dalszerzőként indult Hobo ma is alkot, fellép, könyveket ír, új dalokkal jelentkezik. Kevés olyan ikonikus alakja van mai kulturális életünknek, aki zenekarával, dalszövegeivel, színházi és előadóművészi produkcióival, műfordításaival és nem utolsósorban dokumentum-értékű könyveivel egyszerre alkotott maradandót a tömegkultúra és a magaskultúra szférájában. Személyében egy megkerülhetetlen zenei ikon és generációk művészi-emberi példaképe

a legszélesebb nyilvánosság előtt vall hazaszeretetéről, a tehetség megbecsüléséről, az önmagának utat törő humánumról, hitről és hitelességről.

– írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik