Kultúra

Ókovács: Nem lesz retorzió a sztrájkolókkal szemben

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Március 24-én, 5 nappal a kezdés után felfüggesztették a sztrájkot az Opera dolgozói, miután több előadás késéssel, zenekar és énekkar nélkül indult. Most Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az Indexnek azt mondta, a dolgozók többsége nem is remélte, hogy a követeléseikből ennyi megvalósulhat.

„A sztrájkfelhívásban foglalt követelések részlegesen teljesültek a Magyar Állami Operaházban, így az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) a helyzetet alkalmasnak ítélte meg, hogy most nyugalmi állapot legyen, és a tárgyalásokat békés körülmények között folytassák” – mondta.

Szombaton a műszaki dolgozókkal és az énekkarral is részmegállapodás született. Ez azt jelenti, hogy az őket érintő speciális munkáltatási kérdéseket tekintettük át, és azokban történt egyezség. Egyebek mellett az éjszakai munkáért ezután külön díj jár, valamint a zenekar és az énekkar egy napon maximum csak hétórányit jászhat, a munkabeosztást ez alapján szervezik.

Az ODFSZ honlapjára már felkerült az ajánlatban többek között az alábbiak szerepelnek:

  • Az Opera az összes munkavállalóra nézve, a 2024. március 18-án (hétfőn) körlevélben közölt bérfejlesztési ajánlatához képest további, a 2024. március 1-jei munkabérre átlagos 20 százalékos mértékű alapbéremelést hajt végre 2024. október 1-jei hatállyal, 2024. július 1-jére visszamenőleg.
  • Az Opera vállalja, hogy a 2024. március 23-án 19 óráig kézhez vett „követeléseket” az érintett szervezeti egységekkel (képviselőkkel) megtárgyalja, és egyetértés esetén megállapodásba foglalja.
  • Az Opera vállalja, hogy a 2024 év végéig befolyó többletbevételt a munkavállalóknak – a korábbi évekhez hasonlóan – juttatásként kifizeti.

„Az ajánlat abban az esetben érvényes, ha 2024. március 24-től az előadások rendben megtartásra kerülnek, és hatályát veszti, ha a felek 2024. április 30-ig kollektív szerződést nem kötnek és a sztrájk folytatódik” – írják. Bárány szerint folyamatosan zajlanak a tárgyalások, a cél, hogy a megadott időpontig megállapodás szülessen. Korábban az Opera drasztikusan válaszolt a sztrájkra, kiderült, hogy szüneteltetik a sztrájkban résztvevő dolgozók társadalombiztosítási jogviszonyát a sztrájk napjain. Bárány szerint azonban a sztrájk végeztével nem kell következményektől tartaniuk a résztvevőknek.

Azt remélem, ez stabilitást és kiszámíthatóságot ad a munkavállalóknak, és mérséklődnek a félelmek, hogy bárkit retorzió érjen a sztrájk miatt. Erre tegnap kifejezetten kértem Ókovács Szilveszter főigazgatót, tegyen nyilatkozatot a kórus számára. Ezt megerősítette a számomra, ezért most optimistán látom a helyzetet.

– fogalmazott a szakszervezeti elnök. Szerinte most minden fél motivált a megállapodásra, így nem hiszi, hogy folytatódik a sztrájk. Bárány szerint az Opera dolgozói büszkék magukra, hogy megmutatták az egymás iránti szolidaritásukat és mertek élni jogaikkal. A főigazgatónak azt üzeni, legyen ős is büszke a társulatára, akik képesek voltak kiállni egymásért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik