Kultúra

Visszavág az Opera, szünetelteti a sztrájkolók tb-jét

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Négy napja tart a sztrájk, az elmaradt előadásokra kemény választ adott az intézmény vezetősége.

Drasztikus lépéssel válaszolt a Magyar Állami Operaház (MÁO) a dolgozók immár negyedik napja tartó sztrájkjára, amelynek hatására több előadást is zenekari kíséret nélkül voltak kénytelenek megtartani.

Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke az Indexnek elmondta, tudomására jutott, hogy

az Operaház szünetelteti a sztrájkban résztvevő dolgozók társadalombiztosítási jogviszonyát a sztrájk napjain.

Bárány levélben fordult a a MÁO-hoz, miszerint „a fenti eljárás az alábbiak alapján jogsértő. Az 1989. évi VII. törvény a sztrájkról 6. § (4) A munkaviszonyhoz kapcsolódó társadalombiztosítási jogokra és kötelezettségekre a társadalombiztosítási jogszabályok irányadók azzal, hogy a jogszerű sztrájk időtartamát szolgálati időként kell figyelembe venni” – idézi a lap. Bárány azt is elmondta a lapnak, hogy „a lépés továbbá a bűncselekmény, illetve visszaélés gyanúját is felveti.”

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Operaház dolgozói március 19-től hirdettek határozatlan idejű sztrájkot, mivel a szakszervezetnek nem sikerült megegyeznie a bérekkel és a kollektív szerződésekkel kapcsolatban a vezetőséggel. A dolgozók beváltották a fenyegetést, kedden Ókovács Szilveszter főigazgató a páholyból jelentette be, hogy a sztrájk miatt többen nem lépnek színpadra, így végül nem teljes hangszeres kísérettel ment le a Don Giovanni. Kompenzációként a korábban hírhedtté váló büfében hívták meg a nézőket egy pezsgőre és egy frissítőre. Ókovács csütörtökön mindezek ellenére csütörtökön egyrészt bizakodóan beszélt a következő évadról, másrészt hazugságnak nevezte azt, hogy túlterheltek lennének a dolgozók.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik