Belföld

Felfüggesztik a sztrájkot az Operában

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A mai napon 11:00 órakor a Magyar Állami Operaház vezetése és az intézmény dolgozóit képviselő szakszervezetek elnökei megállapodtak a sztrájk felfüggesztésében – írta az operaház lapunkhoz is eljuttatott közleményében.

Az Opera munkatársai számára 2024. év második felében – két részletben – összesen 30 százalék alapbéremelést biztosít, továbbá április és szeptember hónapokban nettó 140-140 ezer Ft cafeteriaemelést juttat. A felsorolt plusz jövedelmek beépülnek az eddigi járandóságokba.

– A kollektív szerződés megfogalmazása az egyenként kitárgyalt, a tárakkal egyeztetett dokumentumok alapján még zajlik, és legkésőbb 2024. április 30-ig a felek elkötelezettek abban, hogy lezárják a kollektív szerződést és aláírják a sztrájkot végleg lezáró megállapodást – olvasható a dokumentumban.

A mai Don Giovanni-előadás és Máté-passió hangverseny már zenekari és énekkari részvétellel valósul meg, és az Opera soron következő produkciói is az eredeti évadterv szerint szerepelnek a műsoron.

Hozzátették: „Azokat, akik a bizonytalanságból adódóan nem indultak el korábban, az előadás közben is beengedjük a Don Giovanni-produkcióra”.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Operaház dolgozói március 19-től hirdettek határozatlan idejű sztrájkot, mivel a szakszervezetnek nem sikerült megegyeznie a bérekkel és a kollektív szerződésekkel kapcsolatban a vezetőséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik