Kultúra

„Nincs több energiám” – megerősítette visszavonulását a Holt költők társasága és a Truman Show rendezője

Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP
Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP
Peter Weir 2010-ben jelentkezett utoljára filmmel.

Peter Weirt hatszor jelölték Oscar-díjra pályafutása során, de végül egyszer sem kapta meg, csak 2022-ben vehette át életműve elismeréseként a tiszteletbeli Oscart. Az életmű-díj megérdemeltségével nehéz lenne vitatkozni, hiszen Weir nemcsak az ausztrál újhullám egyik fontos alakja, de Hollywoodba átigazolva is olyan népszerű filmeket rendezett, mint a Holt költők társasága, a Truman Show, a Kapitány és katona. Csaknem másfél évtizede azonban nem jelentkezett új filmmel, legutóbbi rendezése – az Imdb filmes adatbázis alapján – a 2010-ben bemutatott Út a szabadságba volt Ed Harrisszel, Colin Farrellel, Saorsie Ronannel és Mark Stronggal. Most úgy tűnik, ez marad az utolsó filmje is, hiszen a 79 éves rendező egy pódiumbeszélgetésen megerősítette visszavonulását.

Miért álltam le a rendezéssel? Egésze egyszerűen azért, mert nincs több energiám

– mondta a párizsi Festival de la Cinémathèque színpadán Weir, aki arról is beszélt, hogy az azóta eltelt időben felmerültek közös filmötletek Jim Carreyvel és Robin Williamsszel is, de ezekből végül nem lett semmi.

A Truman Show-ról mi is megemlékeztünk tavaly ősszel, bemutatója 25. évfordulóján, és azt írtuk, hogy azóta bebizonyosodott róla, hogy kora egyik leginkább jövőbe mutató filmje:

Truman Show-ban megjelennek a tévénézők is, amint körmüket lerágva izgulnak Truman szabadulásáért, mintha nem ők zárták volna eleve börtönbe kitartó figyelmükkel. Huszonöt év alatt annyi változott, hogy már nem csak ezek a villanásnyi jelenetekre bevágott, karikatúraszerű figurák jelképeznek bennünket, a közönséget. Mára Truman Burbank is mi lettünk, csak éppen mi önként választottuk azt, hogy bazári látványossággá formáljuk az életünket.

Kapcsolódó
25 éve még reménykedtünk benne, hogy a Truman Show nem a saját életünkről fog szólni
Szívmelengető vígjáték vagy rémálomszerű paranoiathriller az idén 25 éves Truman Show? És hogyan váltunk mindannyian Truman Burbankké?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik