Kultúra ismeretlen budapest

Előkerült Senyei Károly elveszettnek hitt Pásztorlánya

Budapest közepén, egy lezárt udvarban rejtőzik.

Senyei Károly (született Schmidt Károly, 1854-1919) neve a mai embernek talán semmit sem mond, pedig a XIX. és XX. század fordulójának egyik legtehetségesebb szobrászaként számtalan olyan munka került ki a műterméből, amivel már mindannyian találkoztunk: ilyenek a Budavári Palotában lévő Halászó gyermekek kútja, a Hősök tere millenniumi emlékművének Szent István– és II. András-alakja, valamint a Pesti Vigadó előtt álló kútszobor is.

Az akkor még önálló Újpestről induló, Bécsben és Münchenben tanult művész a világvárossá váló Budapest arcának egyik legfontosabb formálója volt, hiszen köztéri szobrai mellett épületdíszítőként is számos lenyűgöző darabot készített: munkáit a Magyar Nemzeti Bank épp bővítés alatt álló Szabadság téri otthonán, a Kossuth téri egykori Kúria-épület – a közelmúltig ez az óriás volt a Néprajzi Múzeum otthona – tetején, vagy akár a New York-palotán egyszerű járókelőként is megnézhetjük, hiszen

előbbinek több domborműve, utóbbinak pedig a rendhagyó módon ülő Szabadság-szobra, valamint az utcafronton lévő lámpatartó faunjai

is a nevéhez kötődnek.

A szerző felvétele

Senyei munkáit sem kímélték persze a történelem viharai: így járt az eredetileg a ma luxushotelként működő New York-palota udvarába készített, 3,3 méter magas Pásztorlány-kompozíciója is, amiról hosszú évtizedek óta semmit sem lehetett hallani.

Az biztos volt, hogy túlélte Budapest ostromát, ahogyan az is, hogy röviddel az 1956-os forradalom előtt az emlékműfelügyelőség az óbudai Korvin Ottó tér (ez 1990 óta a Szentlélek tér nevet viseli) egyik parkosított szögletében akarta felállítani, az ötlet azonban váratlan nehézségekbe ütközött, hiszen amint a Művelt Nép (1956. júl. 22.) írta:

a VII. kerületi Ingatlankezelő Vállalat ragaszkodik ahhoz, hogy a Pásztorlánya VII. kerület valamelyik terét díszítse.

A helyzet sosem oldódott meg, sőt, csak rosszabbodott, hiszen a Budapest köztéri szobrait összeíró Rajna György 1980-ban így nyilatkozott a Magyar Vízgazdálkodás című szaklapnak:

Sajnos, úgy állunk, hogy a sok bába közt elvész a gyerek. Van Országos Műemléki Felügyelőség, van műemléki osztály a Fővárosi Tanácson. Illetékest kellene találni. .. Mert ami megesik néha, az egészen elszomorító. Mást ne mondjak, néhány esztendeje, tatarozás közben, a New York palota udvaráról szőrén-szálán eltűnt a gyönyörű díszkút, amelyet Senyei Károly szobra díszített. Azóta sem tudja senki, hol lehet… És vannak még szomorú példáim…

Bauer Sándor / Fortepan 1968-ban még a palota udvarában volt, nem épp rendezett környezetben.

A szobor az évtized végére aztán négy méter átmérőjű medencéjével együtt előkerült, szerepel ugyanis Rajna 1988-as listájában, így biztos, hogy azt személyesen is látta a palota udvarában.

Az épületet az elmúlt negyedszázadban aztán több átalakítás is érte – Princz Gábor Postabank-vezér akarata ellenére nem vált ugyan Nemzeti Színházzá, sőt, éveken át üresen szomorkodott a Nagykörút mentén, mielőtt bejelentkezett volna érte egy szállodalánc, ami 2001-2006 között 185 szobás luxusszállodát faragott belőle.

A hotel azóta üzemeltetőt, sőt, tulajdonost is váltott, a műtárgyról azonban egyetlen szó sem esett – egészen mostanáig, hiszen a Budapest Szobrai

az épület egy raktári szárnyából nyíló, nem bejárható kis udvaron fotózta le.

Az oldal gazdája szerint az elzárt részen álló munka állapota kielégítő, medencéjének azonban jelenlegi helyén semmi nyomát nem találta.

A poszt teljes hosszában itt olvasható:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik