Kultúra

Operation Sámán: akciófilm készülhet a magyar katonák kabuli mentőakciójáról

A magyar válasz A Sólyom végveszélybenre? Kérdeztük a producert, Lajos Tamást, illetve a filmet tanácsadással segítő Honvédelmi Minisztériumot is.

2021 augusztusában a Magyar Honvédség 540 embert, köztük 180 gyereket mentett ki Afganisztánból, miközben épp zajlott a NATO-erők kaotikus kivonulása, melynek nyomán a tálibok villámgyorsan visszavették az irányítást a húsz évre megszállt közel-keleti ország fölött. Az Operation Sámán névre keresztelt hadműveletről akkor a Honvédség ki is adott egy pár perces imázsvideót, amelyben heroikus zenére mutatták be zanzásított verzióban, miként zajlott a mentés.

Most azonban úgy tűnik, játékfilm is megörökítheti az akciót, legalábbis erre utal, hogy a Nemzeti Filmintézet (NFI) két ízben is támogatást ítélt meg egy Operation Sámán munkacímen készülő filmnek: eddig összesen 7,5 millió forintot adtak csak a forgatókönyv fejlesztésére. A pályázatot a Szupermodern Stúdió Kft. nyújtotta be, a vezető producere pedig az a Lajos Tamás, aki nemcsak az erőszakkal átalakított SZFE kuratóriumi tagja, de a jelenlegi filmtámogatási rendszer egyik legtöbb támogatást elnyerő producere (hogy csak párat említsünk: ő jegyezte a Post Mortemet, a Semmelweist és a rekordösszegből készült Hosszú Katinka-dokumentumfilmet is), egyben a Vajna utáni éra legbefolyásosabbnak tartott háttéralakja is (Herendi Gábor például pár éve azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint Lajos Tamás tiltotta le a Filmintézetnél, annak ellenére, hogy hivatalos titulusa nincs az intézményben a producernek.)

Az NFI honlapjáról egyelőre nem derül ki, hogy az Operation Sámán esetében játékfilmről vagy dokumentumfilmről lenne szó, de szakmai körökből úgy értesültünk, hogy az utóbbi a helyzet. A téma alapján tehát adja magát a következtetés, hogy a cél egy látványos háborús akciófilm lehet, a magyar válasz A Sólyom végveszélybenre. Lajos Tamástól szerettünk volna megtudni többet a produkcióról, de írásban feltett kérdéseinkre nem válaszolt, telefonon pedig csak annyit mondott, hogy korai fejlesztési szakaszban járó filmes projektekről nem nyilatkozik. Megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot is, akiktől arra voltunk kíváncsiak, közreműködnek-e az Operation Sámán forgatásában, ahogy azt teszik például az épp forgatott, S.E.R.E.G. című katonai tévésorozattal, amelynek a 2022-es ElkXrtukat is jegyző Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya a producere, és amelyet TV2-n fogják bemutatni.

A Honvédelmi Minisztérium mind az Operation Sámán munkacímű filmet és a S.E.R.E.G. című televíziós filmsorozatot katonai szaktanácsadással segíti

– válaszolták, ám arra vonatkozó kérdésükre nem kaptunk egyértelmű választ, hogy a minisztérium anyagi támogatást is nyújt-e a Lajos Tamás-féle projektnek, és ha igen, mekkora értékben. Erre csak annyit írtak, hogy „korai fejlesztési szakaszban lévő projektekről, mint a fent említett Operation Sámán nem áll módunkban információt adni, mivel ezek finanszírozási konstrukciói a tervezési folyamatban vannak, nem véglegesítettek.”

Közlésük szerint S.E.R.E.G. a Nemzeti Filmintézet támogatásában és a TV2 koprodukciójában valósul meg (az NFI nemrég 865 milliós állami támogatást ítélt meg rá), és a sorozat esetében delegált katonai szakértő támogatta az alkotók motívumgyűjtését, terepszemléket szervezett, továbbá biztosította a katonai gyakorlatokon való részvételt, hogy az alkotók hiteles és valósághű tapasztalatokat szerezhessenek a tervezés során.

A Magyar Honvédség számára kiemelt cél a katonai szolgálat népszerűsítése hazánk és nemzetközi szövetségeseink biztonsága érdekében, a filmes eszközökkel pedig a katonai hivatás szépségeit és dicsőségét kívánjuk közelebb hozni mindenkihez, kiemelten a fiatalabb generációkhoz. Mindamellett a jelenleg készülő alkotások a toborzást és az imázsépítést hivatott elősegíteni

– írták.

A 2021-es Operation Sámán során amúgy nemcsak afgán, de amerikai, magyar és osztrák állampolgárokat is kimenekítettek Kabulból a magyar katonák. Az akcióban száz fő vett részt. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség akkori főparancsnoka azt mondta: korábban nem volt még ilyen kihívás a magyar katonák előtt, kevesebb mint 20 óra alatt kellett felkészülniük a küldetésre. És hogy miért épp Sámán került a hadművelet nevébe? Erre a kérdésre Ruszin-Szendi csak annyit felelt nevetve 2021 augusztusában: „Ne kérdezzék, hogy miért”, majd felidézte, hogy a különleges műveleti katonák úgy közölték vele a nevet, hogy hozzátették, „ebben most nem voltunk kreatívak. Nem is sokat gondolkoztunk rajta.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik