Kultúra

865 milliós állami támogatással készül az új Angyalbőrben, amely a katonaságot népszerűsíti

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A védett létesítmény munkacímmel készít hatrészes sorozatot Kálomista Gábor produkciós cége, az Angyalbőrben újragondolásaként is felfogható sorozat a honvédséget tenné vonzóbbá a fiatalok számára. Mindehhez 865 milliós állami támogatást adott a Nemzeti Filmintézet – szúrta ki a Megafilm holnapján a DK képviselője, Vadai Ágnes, amelyet a Magyar Narancs vett észre.

A történet Győrbíró Zsolt alezredest követi aki korábban részt vett egy különleges műveletben, melynek során kiiktatták egy közel-keleti terrorista csoport vezetőjét. A sorozatban már betöltötte a negyvenet, „laktanyairodában dolgozik, és a legnagyobb problémája, hogy link és felelőtlen fia, Marci, elvesztette az orvosi egyetemi ösztöndíját. Mit csinál erre egy katona? Hogy megregulázza a fiát, bevonultatja a Honvédség alapkiképzésére. És miközben Marci a legjobb barátjával ezt az alapkiképzést próbálja megúszni, Zsolt új esélyt kap az élettől. Megbízzák egy NATO-misszió vezetésével. A célpont? Nagyon hasonlít arra a terroristacsoportra, amellyel évekkel ezelőtt szembekerült. A történet két szálon fut: vígjáték az alapkiképzésről és kemény katonadráma egy élet-halál misszióról. A filmben kirajzolódik a katona uniformisa mögötti hús-vér, érző ember, akit – ha nem egyenruhát visel – csak a felesége ismer igazán. A sorozat arra keres választ, hogyan lehet egy csapatot egyben tartani, hogyan tudunk egy komoly hiba után továbblépni, és vajon mi kell ahhoz, hogy élni tudjunk az utolsó eséllyel” – írják az ismertetőben.

A főhőst Csórics Balázs alakítja, de szerepel a sorozatban Kamarás Iván, Balla Eszter és az Angyalbőrben Urbán Andrása, Mészáros Zoltán is. A védett létesítményt az a Dombrovszky Linda rendezi, akinek már van rutinja a NER-filmek terén: neki köszönhetjük többek közt A helység kalapácsa című filmet is. A munkálatokat – beleértve a forgatókönyvet, a forgatást és az utómunkálatokat – katonai szakértőként a Magyar Honvédség toborzókampányából is ismert, Pálinkás Szilveszter főhadnagy kíséri figyelemmel.

Ahogy írják, részenként 48-52 perces sorozatról van szó, ám az egyelőre nem nyilvános, hogy mikor és hol látható majd be az alkotás. A forgatás november közepén kezdődik, tizenöt forgatási helyszínen zajlik majd 130 fős stábbal előreláthatóan 75 napon keresztül. A sorozat elkészítéséből a Magyar Honvédség is kiveszi a részét, egyrészt a színészek felkészítéséből, másrészt eredeti helyszíneket és hadtechnikai eszközöket is biztosít a produkció számára.

A sorozatot a magyar honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf is méltatta, a honlap a szavait is idézi:

igazán egyedülálló projektről van szó, hiszen a miniszéria által a nézők bepillantást nyerhetnek a katonák mindennapjaiba is, és még inkább alátámasztást nyerhet a sokszor említett mondat, miszerint a békéhez erő kell.

Vadai több kérdést is idézett Szalay-Bobrovniczkyhez, többek közt azt, hogy a Honvédelmi Minisztérium alvállalkozó vagy résztulajdonos-e a projektcégben, illetve van-e joga a minisztériumnak megvágni a végső változatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik