Kultúra

Herendi Gábor elárulta, szerinte ki tiltotta le a Filmalapnál

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Lapunk vasárnap készített interjút Herendi Gábor filmrendezővel, aki hiába jegyez a legnézettebb magyar filmek közül ötöt is, évek óta nem jut állami filmtámogatáshoz. Interjúnkban a rendező még nem nevezte meg, kivel van konfliktusa a Filmalapnál:

Konkrétan tudom, hogy engem egy ember tiltott le. Felhívtam az illetőt, aki terelt, hogy ő velem nem hajlandó beszélni, mire mondtam neki, hogy én ezért nem tudok forgatni. Erre közölte, hogy kérjek támogatást a Freeszfe-től

– mondta akkor Herendi Gábor.

Kapcsolódó
Herendi Gábor: Eddig csendben maradtam, mert szerettem volna még filmet csinálni
Bár a legnézettebb magyar filmek közül ötöt ő jegyez, évek óta nem jut állami filmtámogatáshoz Herendi Gábor, aki tehetetlenségét a közelmúlt közéleti botrányait kifigurázó politikai szatírába csatornázta. Interjú.

A rendező kedden viszont Fiala János műsora, a Keljfeljancsi vendége volt, ahol Fiala azt mondta, információi szerint a konfliktus gyökere Herendi Lajos Tamás filmproducerrel, az új SZFE kuratóriumi tagjával való kapcsolatában rejtőzik, aki annak idején eredetileg a Kincsem producere volt.

Herendi nem tagadta a sztorit, hanem elmondta, hogy máig nem érti, miért reagált úgy Lajos Tamás a sokadik hívására, hogy forduljon a Free SZFE-hez, mielőtt lecsapta volna a telefont, már azt követően, hogy valaki arra a kérdésre, hogy Herendi Gábor feketelistán van-e, azt felelte, igen, és Lajos Tamás hatása érződik a Filmalap elutasítása mögött, hiszen összesen hat forgatókönyvét dobták vissza: három játékfilmét, két tévésorozatét és egy tévéfilmét – idézte Herendit a 168ora.hu. Az is kiderült, Herendi szerint Lajos Tamás úgy véli, hogy a Kincsem című filmet kicsavarták a kezéből. (Herendi szerint a filmet Lajos azért adta el jó pénzért Andy Vajnának, mert meghalt a producertársa, és egyedül nem akarta megcsinálni. Vajna végül Herendinek és Hutlassa Tamásnak adta a projektet.)

Herendi elmondta, Lajos Tamással az elmúlt hat évben, leszámítva a mostani telefont, nem beszéltek, de ennek hatására döntötte el: leforgatja a rég tervezett Bűnös város című filmjét, miközben továbbra is próbálta tisztázni magát, de nem sikerült újra felvennie a kapcsolatot Lajos Tamással.

Lajos befolyásos ember, a Filmalapban dolgozók pedig nehezen nyílnak meg, nemigen válaszolnak a nekik feltett kérdésekre

– válaszolta Herendi arra a kérdésre, hogy lehet Lajos Tamásnak akkora hatalma a Filmalapban, ha nem is tagja annak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik