Kultúra ismeretlen budapest

Megtaláltuk, ki tervezte a Városligeti fasor védett villájának szörnnyé alakítását

RÓKA LÁSZLÓ / MTVA, ÉTDR
RÓKA LÁSZLÓ / MTVA, ÉTDR
Az érintett kerület nem is látta a terveket, a kormányhivatal pedig nem oszt meg információkat róla.

Március elsején hosszú cikkben számoltunk be arról, hogy a tulajdonosa átalakítaná a Városligeti fasor 35./A alatti, Ádám-villaként ismertté vált épületet: egy új szinttel, illetve tetőtér-beépítéssel a kedves, fővárosi védelmet élvező házat egy szörnnyé formálná át.

A védett értéket zárójelbe rakó tervek január végén jutottak el Budapest Főváros Kormányhivatalához, a jogerős építési engedélyt pedig mostanáig sem kapták meg. Ennek okairól korábban az építési hatóságnál is érdeklődtünk, az azonban jelezte, hogy a szabadon hozzáférhető információkat kiolvashatjuk a hatósági adatbázisból, így azonban az anonim módon feltöltött tervek miatt az építésziroda neve, a rendszer sajátosságai miatt pedig a várakoztatás oka sem derült ki.

Emiatt az erzsébetvárosi önkormányzathoz fordultunk, ahonnan néhány nappal később ezt a választ kaptuk:

sem a beruházó, sem a tervező nem kereste fel a polgármesteri hivatalt az építésügyi engedélyeztetés kapcsán,

az építési jogköröket pedig 2020 óta a kormányhivatalok gyakorolják, így a részletekről ők is csak az általunk is tanulmányozott publikus oldalon értesülhetnek. A kerületnek mindemellett települési véleményt sem kellett kiadnia, mert ezt a jogkört

jó ideje már az Országos Építészeti Tervtanács gyakorolja az Építési és Közlekedési Minisztériumban.

A sajtóosztály reakciójában hozzátette: a fővárosi védelem miatt valószínűsíthető, hogy a Városházán sor került némi egyeztetésre.

Mindezek miatt a főpolgármesteri hivatalt is megpróbáltuk elérni, szerkesztőségünk azonban

március 4. óta semmilyen reakciót nem kapott a témában.

A várakozás alatt azonban fény derült az átépítés tervezőjének nevére: egyik olvasónk az előző cikkünk megjelenésének napján, március 1-jén jelezte, hogy a Semmelweis and Partners honlapján, valamint Facebook-oldalán több látványterv is látszik, látogatásunkkor ezekkel azonban már nem találkoztunk.

A 2016-ban Szeghi Tamás és Semmelweis Tamás által alapított, hivatalos oldalukon magukra

az értékek, a fejlődés és az emberközpontú gondolkodásmód mellett elkötelezett alkotóközösségként

hivatkozó, lakó-, ipari és középületek mellett sportlétesítményeken, valamint műemlék-felújításokon is dolgozó iroda közös célja az, hogy az általuk tervezett épületek

megfeleljenek a 21. század elvárásainak, és a modern építészeti megoldásoknak köszönhetően korszerű, élhető, innovatív, támogató, hasznos, mégis egyedi tereivé váljanak az azokat használó emberek életének.

Az Ádám-villa, illetve a Semmelweis and Partners közti egyértelmű kapocsra a Facebook-oldalon egy nehezen észrevehető képrészlet még mindig utal:

ezek szerint a tervek 2022-re legalább külsőleg elnyerték a véglegesnek szánt arcukat, az építési engedélyezés azonban csak másfél éves spéttel indult el.

Néhány kérdéssel a Semmelweis and Partners irodát is megkerestük, cikkünk megjelenéséig azonban semmilyen reakciót nem kaptunk.

Kapcsolódó
Emelettel fejelnék meg a Városligeti fasor egy kedves villáját, zárójelbe téve a védett értéket
A drasztikus átalakulás tervei egyelőre még nem kaptak építési engedélyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik