Kultúra ismeretlen budapest

Emelettel fejelnék meg a Városligeti fasor egy kedves villáját, zárójelbe téve a védett értéket

MTVA/Bizományosi: Róka László, ill. ÉTDR
MTVA/Bizományosi: Róka László, ill. ÉTDR
A drasztikus átalakulás tervei egyelőre még nem kaptak építési engedélyt.

A Városligeti fasor az elmúlt években hirtelen nagy átalakuláson megy át, hiszen ide tervezik a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ új otthonát, a Dózsa György úti torkolatánál, a Pokol helyén az RTL új székháza készül, egy évtizedes foghíjon pedig rövidesen társasházak nőhetnek ki a földből.

A sor ezzel nem áll meg, hiszen január 29-én egy érdekes projekt nyomai tűntek fel az építési hatósági engedélyezési rendszerben: a 35/A. szám alatti Ádám-villa bővítésének tervei, aminek publikus látványtervét nézve egyértelművé válik, hogy

tulajdonosa a magasföldszintes, helyi védettségű épületet emelettel, valamint beépített, magasabb dőlésszögű tetővel fejelné meg, teljesen megváltoztatva annak tömegarányát, illetve homlokzatait, véglegesen szétrúgva a védett arcot.

A kapcsolat helyszínrajz még többről mesél: eszerint az utca mentén új előkertet és díszparkot, a villa mögött pedig új zöldfelületeket hozó projektben

a védett platánfát visszavágva megtartó

építtető a számok terén is drasztikus változásokat hoz.

A jelenlegi 43,34%-os beépítés az építési engedélyig egyelőre még nem jutó projektben ugyan közel kilenc százalékkal, 34,44%-ra csökkenne, köszönhetően a zöldterület növekedésének (14,44 helyett 24,29%), a jelenlegi épületmagasság ugyanakkor

6,41 méterről 14,09-re nőne a főépület esetében, a legmagasabb pont pedig 13,1 helyett 17,91 méter magasan lenne.

ÉTDR

A mai arcát két világháború közti időszak egyik legismertebb sebészprofesszora, a helyi érzéstelenítést Magyarországon széles körben bevezető Ádám Lajos (1879-1946) által lakott, mai arcát 1922-1925 közt elnyert épület az elmúlt bő tíz évben Ádám-villa néven, rendezvényközpontként működött, Facebook-oldaluk azonban 2021, míg hivatalos honlapjuk 2022 ősze óta nem frissült.

A közelmúltbeli hasznosítási mód a rendelkezésre álló tervlapok szerint nem változik, hiszen azokon a

rendezvényközpont és iroda

olvasható célként.

Az épület tulajdonviszonyai az ezredforduló óta néhány évente változtak: az állam mellett több építőipari szakszervezet, a Közúti Dolgozók Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet is hosszabb-rövidebb időre feltűnt a tulajdonosok közt, 2021 őszén azonban a villa az Inveszt-Ép Ingatlanforgalmazó Kft. 100 százalékos tulajdonába jutott, ami azóta is kézben tartja az ingatlant.

A 2002-ben alapított vállalkozás mögött jelenleg a számos nagy hazai építőipari projektben feltűnt Tótok és Fiai Magas- és Mélyépítő Kft., illetve annak két résztulajdonosa, a család két férfitagja áll. A projekttel kapcsolatos kérdéseinket nekik, illetve Erzsébetváros Önkormányzatának is eljuttattuk, válaszukkal pedig frissítjük majd a cikkünket, vagy új hírben számolunk be a fejleményekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik