Kultúra

Alig mutatták be, máris sorra jönnek az egycsillagos IMDb-értékelések a Petőfi-filmre

Fórum Hungary
Fórum Hungary
1,2 ponton áll jelenleg a Most vagy soha!

Bár még nem láthatták sokan Rákay Philip nagyszabású Petőfi-filmjét, a Most vagy soha! IMDb-oldalán máris megkezdődött a már tendenciává váló jelenség: nagy többségben egycsillagos értékelések érkeznek a filmre. A cikk megírásának kezdetekor még 1,7 ponton állt 111 szavazat mellett, fél óra elteltével azonban meglódulni látszanak a számok: jelenleg majdnem 600 értékelésből 522 egycsillagos és 37 tízcsillagos van, ezzel 1,2 ponton áll a film. Ehhez azonban nem árt hozzátenni, hogy a nyilvánosság előtt csak csütörtök déltől játsszák a mozik a filmet, de persze az értékelésnek nem feltétele, hogy a felhasználók lássák is a filmet.

Összehasonlításként: máris olyan lepontozott filmeket utasított maga mögé, mint az Elk∗rtuk (1,5) a Kis Vuk (1,3) vagy az Álom.net (1,3), az Aranybulla (11), Elment az öszöd (1,1). Minden idők legrosszabbra értékelt magyar filmjétl sincs már messze, ez nem más mint a Holnap történt – A nagy bulvárfilm Anettka, Zalatnay Sarolta, Terry Black és Kiszel Tünde közreműködésével.

Nyilván nem árt hozzátenni, hogy az IMDb-listák pontszámai a minőség szempontjából nem mindig mérvadóak, ám kritikánk szerint tükrözi a rossz értékelés az alkotás minőségét. „A filmet látva leginkább szomorúak lehetünk, hogy azok az emberek, akik a sors kegyéből kifolyólag vagyonokból forgathatnak filmeket, ennyire keveset gondolnak a közönségről és rólunk, magyarokról is” – írtuk kritikánkban a filmről, amelyben a tízből három csillagot kapott a Most vagy soha! Ezzel szemben a kormánypárti médiában megjelenő kritikák felmagasztalták a filmet, Rákay pedig arról nyilatkozott, hogy hazafias kötelességünk megnézni a filmet. A milliárdos állami támogatásokkal kitömött filmek esetében egyfajta állásfoglalást is jelentenek az értékelések, legalábbis ezt lehetett megfigyelni az olyan filmek esetében, mint az Aranybulla vagy az Elk∗rtuk.

Az IMDb-háború az 2021-ben bemutatott Gyurcsány-film esetében volt a legvadabb: mindössze három nap alatt több mint 15 ezer értékelés érkezett a filmre, amely magyar viszonylatban rendkívül magas szám. Ennél is látványosabb volt azonban, hogy csak a két véglet létezett a pontozásban: kizárólag 1-es és 10-es értékelések érkeztek a filmre. Az IMDb-értékelésről még Gyurcsány Ferenc is szót ejtett az egyik Facebook-posztjában.

Kapcsolódó
Régen minden jobb volt? Ha magyar filmekről van szó, igen
A 250 legnépszerűbb magyar film statisztikáját elemeztük, és kiderült: jobban szeretjük a régi filmeket, a film hossza viszont nem befolyásolja az általunk adott pontszámokat – még akkor sem, ha az adott mű hétórás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik