Kultúra

Rákay Philip: Hazafias kötelezettség megnézni a Petőfi-filmet

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Irány a moziba be! – adta ki az utasítást a Most vagy soha! kreatív producere.

Holnap, azaz március 14-én lesz a Most vagy soha! premierje, a film egyik írója és egyben kreatív producere, Rákay Philip a HírTV műsorában mesélt a készítéséről. Arra a kérdésre, vajon „a nem nemzetben, nem hazában gondolkodó, globalitásban hívő, baloldali érzelmű honfitársainkat” is megszólítja-e majd a film, így válaszolt:

Hazafias kötelességünk volt végre filmet készítenünk Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról, és hadd mondjam azt, hogy hazafias kötelezettség elmenni a moziba és megnézni.

Az interjúban azt is elmondta, hogy bár már négyezer-nyolcszázhuszonhatodszor látta a filmet, hiszen a vágástól, az írástól kezdve az utolsó kiskanálig és jelmezig Szente Vajkkal ketten mondták rá mindenre az áment, azért még így is minden alkalommal akad benne négy-öt olyan pont, amikor „nyeli a könnyeit”.

A magyar filmtörténet legdrágább filmjét egyébként nem egy Petőfi-életrajzként kell elképzelni, mindössze 24 óra történetét, vagyis a forradalom kitörésének napját meséli el. Rákay arról is mesélt, hogy már több tesztvetítést tartottak a filmből különböző korosztályok részvételével: „Egészen megrázó élmény volt látni, hogy valami mindenkit megfog a filmben: van, akit a humora, mert nagyon sok humor van benne;

van, akit a fiatal, jóképű srácok, akik a márciusi ifjak; van, akit Szendrey Júlia, akit egy nagyon szép lány, Mosolygó Sára játszik remekül; van; akit a kalandfilmes szál; és van, akit az, hogy torokszorító pillanatok is vannak a filmben.

Rákay szerint „kellene, hogy legyenek nemzeti minimumok és olyan történeteink, amiken nem vitatkozunk, csak kalapot emelünk a hősök előtt”, jóhiszeműen úgy véli, hogy Petőfi Sándor azon történelmi alakok egyike, akik egyáltalán nem megosztók, így a film a „baloldali” közönség is meg tudja majd szólítani.

Kapcsolódó
Erdélyben is vetítik majd a Petőfi-filmet, az se baj, ha nincs mozi
A vetítéseket „stílusosan” 18.48-kor kezdik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik