Kultúra

Régen minden jobb volt? Ha magyar filmekről van szó, igen

MAFILM
MAFILM

Régen minden jobb volt? Ha magyar filmekről van szó, igen

A 250 legnépszerűbb magyar film statisztikáját elemeztük, és kiderült: jobban szeretjük a régi filmeket, a film hossza viszont nem befolyásolja az általunk adott pontszámokat – még akkor sem, ha az adott mű hétórás.

Az IMDb magyar filmeket tartalmazó listáján jelenleg 2007 alkotás található, ezek közül 1471-nek van pontszáma, átlaguk 6,4-et ad ki. A legrosszabb, 1-es értékelést kapta a Holnap történt – A nagy bulvárfilm (aminek szereplői között találjuk Gáspár Győzőt és feleségét, Beát, Kiszel Tündét és Fekete Pákót is), de a toplista legalján találjuk még a Kis Vukot (2008, 1,3-as értékelés), az Álom.netet (2009, 1,3), és az Elkxrtukot (2021, 1,5) is. A pontszámmal rendelkező filmek majd tizedének (8,5 százalékának) ötösnél rosszabb pontszáma van, minden ötödiké ötössel kezdődik, kétharmaduknak pedig hatossal vagy hetessel. Összesen 52 olyan magyar film van az IMDb listájában, ami nyolcas vagy annál jobb értékelésen áll.

A toplista teteje annyiban torz picit, hogy a magas pontszámra értékelt filmeknél csupán pártucatnyi ember szavazott. Az első, szemmel látható nagyságú (közel hétezer) szavazattal értékelt film az 1969-es A tanú, ami 8,7 ponton áll. Hasonlóan népszerű (8,6-on áll) az 1976-os magyar filmdráma, Az ötödik pecsét, illetve a bő egy évtizeddel (1965-ben) korábban bemutatott A tizedes meg a többiek (8,4). A listából a legtöbb szavazatot (183 ezret) a 2018-as Vörös veréb kapta, ami egyedüliként kicsit kilóg a felsorolásból: bár Magyarországon készült és a stáb jelentős részét magyar szakemberek alkották, illetve Kemény Ildikó is megtalálható a film adatlapján társproducerként, mégis az osztrák születésű amerikai filmkészítő és producer, Francis Lawrence rendezte. A második legtöbbet értékelt alkotás a hét évvel ezelőtti Saul fia lett (bő 48 ezer voks érkezett eddig rá), a dobogóra pedig még az Elkxrtuk került fel, amit közel 38 ezren értékeltek az IMDb-oldalán.

A bő kétezres listát szűkítettük az IMDb szerint 250 legnépszerűbbre, a cikk második felében ezekről olvashat statisztikákat. És hogy mi számít népszerűnek? Az IMDb-fórumon található egy kérdés ezzel kapcsolatban, amire válaszként azt írták: leginkább az határozza meg, hogy egy filmhez kapcsolódó oldalakon mekkora a látogatottság. Az oldal nem árul el konkrétumokat arról, hogyan számítják ki ezt a mutatót, mivel szabadalmaztatott módszerről van szó, és azt sem szeretnék, hogy az emberek tudatosan torzítsák ezeket a mutatókat. A népszerűségmérőt hetente frissítik.

A 250 film 151 rendező műve, a legtöbb filmet (tizenkettőt) Jancsó Miklós jegyzi, őt követi sorrendben Mészáros Márta (9 filmmel), Tarr Béla (8 alkotással), Mundruczó Kornél (7), illetve Herendi Gábor és Szabó István (6-6 produkcióval).

Alábbi grafikánkon minden egyes filmet egy kör jelöl, amiket több szempont alapján rendezhet (a megjelenés éve, a film hossza percben, hogy dráma, illetve vígjáték-e, vagy hogy az IMDb-s pontszáma milyen tartományba esik), a rendezés után pedig az egyes kategóriák felett látja, hány film tartozik oda. Ha az egyes körök fölé viszi az egeret, a felugró ablakban látja a film címét, illetve több információt is, köztük a rendező nevét. A rendezések segítségével kiderül a többi között, hogy:

  • a legrövidebb film 51 perces (Caligula), a leghosszabb pedig 439 perces, azaz bő hétórás (Sátántangó),
  • a filmek kétötödét az elmúlt tíz évben mutatták be,
  • a filmek közül 79-et soroltak (többi között) vígjáték, 180-at pedig dráma kategóriába.

Made with Flourish

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon a film hossza vagy a megjelenésének éve befolyásolja-e az IMDb-pontszámokat. Átlagosan a legjobb értékelést a hatvanas években megjelent huszonegy film kapta (7,4-en állnak IMDb-n), ezt követi kicsivel lemaradva (7,3-as átlagpont) a harmincnégy, 1980-as években készült alkotás, de még a hetvenes években készült huszonegy mű is hetes átlag feletti (7,05). A legrosszabb pontszámokat átlagosan a kétezres években készült negyven, illetve a húszas években készült negyvennégy film kapta (6, illetve 6,22 pont). A régi filmek nagyobb népszerűsége leolvasható a második ábránkról, ahol minden egyes pont egy filmet jelöl, a grafikon vízszintes tengelyén a filmhez tartozó pontszámot jelöltük, a függőlegesen pedig az alkotások hosszát. Minél sötétebb lila egy kör, annál régebbi a film, minél világosabb sárga, annál frissebb. Jól látszik, hogy a lilás színek többnyire jobbra helyezkednek el az ábrán (azaz magasabb pontszámaik vannak), míg a világossárgák inkább balra (tehát rosszabbak az értékeléseik).

Az is leolvasható a grafikonról, hogy a hossz és a pontszám között nincs összefüggés.

Made with Flourish
Olvasói sztorik