Kultúra

A Picasso Múzeumban mutatják be Francoise Gilot munkáit, akit Picasso el akar lehetetleníteni

JEAN-PIERRE MULLER / AFP
JEAN-PIERRE MULLER / AFP

A tavaly 101 évesen elhunyt Françoise Gilot francia festőművész tíz éven át volt Pablo Picasso élettársa, múzsája, majd kapcsolatuk felbomlása után a bosszúszomjas Picasso látványos hadjáratot indított Gilot ellen, akit szabályosan megpróbált ellehetetleníteni a párizsi művészvilágban. Picasso és befolyásos barátai a francia művészeti és értelmiségi körökben végül arra kényszerítették Gilot-t, hogy elhagyja Franciaországot és az Egyesült Államokban telepedjen le, ahol újjáépítette életét és karrierjét.

Franciaországban azonban Gilot sikerét mindig is beárnyékolta az a férfi, akit a 20. század egyik legjelentősebb művészeként tartanak számon. Most a párizsi Picasso Múzeum megpróbálja részben helyrehozni ezt a hibát, amikor megnyitja a Picasso műveiből rendezett új állandó kiállítását, amelyben Gilot munkáiból is nyílik egy terem.

Nem úgy mutatják be, mint Picasso múzsáját vagy ihletőjét. Nincsenek róla készült képei vagy fotói; ehelyett Françoise Gilot-ra mint művészre koncentrál. Ez az első alkalom, hogy ez történik, és nagy érdeklődést váltott ki

– mondta a múzeum szóvivője.

A 21 éves Françoise Gilot 1943-ban találkozott az akkor 61 éves Pablo Picassóval, akivel egy évtizedet töltöttek együtt, ám egyedüliként a művész partnerei közül Gilot otthagyta a festőt, és két gyereküket is magával vitte. Picasso megsemmisítette Gilot nála maradt tárgyait, beleértve Matisse hozzá írt leveleit, követelte, hogy a Louise Leiris Galéria ne képviselje őt, és ragaszkodott hozzá, hogy ne hívják meg többé a rangos Salon de Mai kiállításra. Sőt, három pert indított, hogy megakadályozza 1964-es Gilot Élet Picassóval című önéletrajzi könyvének megjelenését, majd 80 neves értelmiségi és művész petíciót írt alá a Les Lettres Françaises című kommunista lapban, amelyben a könyv betiltását követelte. Cécile Debray, a Picasso Múzeum elnöke szerint Gilot most „művészként megkapja az őt megillető helyet”, írja a Guardian.

Budapesten egyébként a Várfok Galéria szervezett rendszeresen kiállításokat a festőnő képeiből, legutóbb 2021 végén, Gilot százéves születésnapja tiszteletére.

Kapcsolódó
A százéves nő, aki tíz évet töltött Picassóval, nyolcvanat a festészettel
Ő volt az egyetlen nő, aki elhagyta a 20. század legünnepeltebb képzőművészét, ám Françoise Gilot életútja ennél jóval többel szolgál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik