Kultúra

101 évesen meghalt Françoise Gilot francia festőnő, Picasso múzsája

Sopronyi Gyula / 24.hu
Sopronyi Gyula / 24.hu
Ő volt az egyetlen nő, aki elhagyta a spanyol festőlegendát, szakításuk után teljesedett ki igazán, és vált a kortárs képzőművészet fontos alakjává.

Meghalt Françoise Gilot francia festőművész, a kortárs képzőművészet egyik fontos alakja, aki tíz éven át volt Pablo Picasso élettársa, múzsája. Halálát egyik lánya, Aurelia Simon jelentette be hozzátéve, hogy édesanyja szív- és tüdőproblémákkal került az egyik manhattani kórházba. Gilot 101 éves volt.

A festőnő 1921-ben született a franciaországi Neuilly-sur-Seine-ben. Művészet iránti rajongását édesanyjának és nagyanyjának köszönhette, előbbi tanította gyerekkorában festeni. Filozófiát, angolt és jogot tanult az egyetemen, majd végleg a képzőművészet felé fordult, első mestere ráadásul magyar volt: Rozsda Endrétől Párizsban tanult festeni. Első kiállítását követően mindössze huszonegy évesen ismerkedett meg Picassóval, aki azonnal rajongani kezdett a fiatal tehetségért, Gilot azonban nem esett hasra a már akkor is legendának számító művésztől, előbb mély intellektuális barátság, majd szerelem szövődött köztük. A párizsi művészvilágba csöppenve Marc Chagalltól Jean Cocteau-ig mindenkivel jóban volt, ezekről Életem Picassóval című könyvében írt, ahogy arról is, hogy olykor milyen nehéz volt az élet a nárcisztikus művésszel.

Gilot tíz évig élt együtt a nála negyven évvel idősebb Picassóval, akitől két gyermeke született. Kapcsolatuk felbomlását Picasso viselte sokkal kevesebb méltósággal, látványos hadjáratot indított Gilot ellen, akit azzal gyanúsított meg, hogy nélküle sehol sem tartana, megpróbálta ellehetetleníteni a párizsi művészvilágban, és ami a legszomorúbb, szakításukat követően többé nem érdeklődött közös gyerekeik iránt sem. Gilot Amerikában kezdett új életet, ahol sikeres festőkarrierjével velős választ adott Picasso kritikájára, sőt, végül itt teljesedett ki igazán. Jellegzetes színes festményei százezres nagyságrendű összegekért cseréltek gazdát, az utóbbi két évtizedben még inkább megnőtt az érdeklődés a festőnő képei iránt. Budapesten a Várfok Galéria szervezett rendszeresen kiállításokat a festőnő képeiből, legutóbb 2021 végén, Gilot százéves születésnapja tiszteletére.

Kapcsolódó
A százéves nő, aki tíz évet töltött Picassóval, nyolcvanat a festészettel
Ő volt az egyetlen nő, aki elhagyta a 20. század legünnepeltebb képzőművészét, ám Françoise Gilot életútja ennél jóval többel szolgál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik