Kultúra

A szerző képviselői szerint szokatlan a Carmina Buranába szünetet rakni

MTI Fotó: Mónus Márton
MTI Fotó: Mónus Márton

„Szokatlan, hogy Carl Orff Carmina Burana című művébe szünetet iktatnak be. Ez azonban nem lehetetlen, amennyiben ez a szünet zeneileg értelmes ponton történik, például egy zenei szakasz végén” – írta a Telex érdeklődésére a németországi Carl Orff Alapítvány, amely a német zeneszerző és zenetanár munkásságának megőrzésén dolgozik: védi és népszerűsíti Orff műveit és pedagógiai filozófiáját.

Az alapítvány szerint „ez a kérdés természetesen az előadás zenei összkoncepciójától is függ”, a büfébevételt, mint szünetszervező tényezőt válaszukban nem említették.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója, aki a büfé bevételének növelése érdekében tett szünetet az előadásba, korábban arra a kérdésre, hogy a szünet beiktatása sért-e szerzői jogokat, így válaszolt a Népszavának:

„Mindenféle megtörténik. Több helyen ment már szünettel, sőt a szólókat is átosztják néha. Magam sokat énekeltem a művet, nem egyszer a kilencsoros tenorszólót is megoldottam a bariton mellé full falzettban, de előfordult, hogy basszbaritonnal osztva énekeltük a tételeket a felkérés szerint. Máshol meg kimaradt a divizi férfikari tétel, mert a karmester nem volt elégedett a kórussal.”

Az Operaház büféjét jelenleg maga az intézmény üzemelteti, miután a korábbi fenntartóval, a Zsidai Csoporttal tavaly szerződést bontottak. Zsidaiék 2015 óta vitték az Opera Cafét és a ház büféit, majd miután a 2030-ig szóló, közbeszerzésen elnyert szerződést Ókovácsék tavaly októberen felbontották, a cég perre vitte az ügyet. Első fokon az Opera közleménye szerint a bíróság nekik adott igazat.

A karmester-rendező Bogányi Tibor Facebookon jelentette be, hogy a döntés miatt otthagyja az előadást. Mára, március 6-ára egy tüntetést is bejelentettek az intézmény elé.

Kapcsolódó
„A kultúra megmentése” címen szerveznek tüntetést az Operához, Ókovács szerint ők is ezen dolgoznak
Be is invitálta az esti Don Giovanni előadásra a leendő tüntetőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik