Kultúra

Az Oppenheimerről szólt az amerikai színészcéh idei díjátadója, az Oscar előszobájának tartott SAG-gála

Matt Winkelmeyer / Getty Images
Az Oppenheimer szereplői a legjobb szereplőgárdának járó díj átvételekor.
Matt Winkelmeyer / Getty Images
Az Oppenheimer szereplői a legjobb szereplőgárdának járó díj átvételekor.
Az atombomba atyjáról szóló film nyerte el a gála legfontosabb kategóriájának számító legjobb szereplőgárdának járó díját. De a legjobb férfi főszereplőnek és a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrokat is a film szereplői, Cillian Murphyt és Robert Downey Jr. kapták meg.

Szombaton rendezték meg harmincadik alkalommal az amerikai színészcéh, a Screen Actors Guild (SAG) idei gáláját Los Angelesben, ahol igazi díjesővel jutalmazták Christopher Nolan legújabb filmjét, az Oppenheimertszámolt be a BBC.

Az Oscar előszobájának tartott díjátadón a színészek döntik el, hogy kit jutalmaznak, és nincs legjobb film, csak legjobb szereplőgárda kategória – így a legjobb férfi és a legjobb női főszereplőnek járó díjak mellett mellett ez a díj számít a gála legfontosabb trófeának. Az Oppenheimert pedig nemcsak ebben a kategóriában díjazták, hanem a legjobb férfi főszereplőnek és a lejobb férfi mellékszereplőnek járó díjat is a film színészei, Cillian Murphy és Robert Downey Jr. kapták.

A legjobb szereplőgárda díját a stáb nevében átvevő Kenneth Branagh azt mondta, hogy hálásak a díjért, és mindnyájan büszkék is rá. A brit színész köszönőbeszédében az amerikai színészek tavalyi sztrájkjáról is ejtett pár szót, ami történetesen a film premierjével egy időben kezdődött.

„Köszönjük, hogy harcoltak értünk, köszönjük minden SAG-AFTRA tagnak, akiknek a támogatása és áldozatvállalása lehetővé teszi, hogy most jobban állunk itt, mint korábban” – hálálkodott a sztrájkolóknak a színész. (Az American Federation of Television and Radio Artists, azaz az AFTRA az amerikai tévések és rádiósok szakszervezete, ami a SAG társszervezete is egyben.)

Branagh egyúttal felidézte azt a tavaly júliusi éjszakát is, amikor az Oppeheimer szereplői a sztrájk részeként még a vetítés előtt kivonultak a film londoni premierjéről.

Otthagytuk a vörös szőnyeget, nem láttuk a filmet aznap este, örömmel indultunk el a felétek levő szolidaritás irányába, szóval most ért körbe a történet számunkra. (…) Hálásak, alázatosak és büszkék vagyunk, hogy Nolan úr remekművében szerepelhetünk, és egyúttal arr is büszkék vagyunk rá, hogy a társaságotokban lehetünk

– folytatta a színész.

Egyre valószínűbb, hogy a történelem lapjaira az atombomba atyjaként bevonuló J. Robert Oppenheimer elméleti fizikus életéről, és az atombomba elkészítéséről szóló film lesz idén a legjobb film az Oscar-gálán is, hiszen az idei díjátadókon szinte az összes fontos díjat megnyerte eddig.

Ez a díj „rendkívül különleges számomra, mert tőletek származik” – mondta a legjobb férfi főszereplőnek járó díj átvételekor a fim címszerepét alakító Cillian Murphy.

Huszonnyolc évvel ezelőtt, amikor színész akartam lenni, egy bukott zenész voltam, és csak egy betolakodónak éreztem magam. De ahogy ma itt álltok, tudom, hogy valami igazán csodálatos dolog részese vagyok, úgyhogy nagyon köszönöm nektek

– fogalmazott az ír színész.

És természetesen a legjobb női főszereplőnek járó díj is egy Oscar-esélyes film főszereplőjénél landolt. Ebben a kategóriában ugyanis Lily Gladstone-t díjazták az alakításáért, amit Martin Scorsese legújabb, Megfojtott virágok című filmjében nyújtott.

„Ez egy nehéz év volt mindannyiunk számára. Azok számára is, akik ebben a teremben vannak, és azok számára, akik nincsenek ebben a teremben. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a többi szakszervezetünkkel való szolidaritás jegyében eljutottunk ide” – mondta a színésznő a tavalyi sztrájkra utalva.

Igazán nagy ajándék, hogy ezt csinálhatjuk a megélhetésünkért. Ez a győzelem, hogy itt lehetünk, hogy forgatáson lehetünk, hogy történeteket mesélhetünk. Empátiát viszünk egy olyan világba, amelynek nagy szüksége van rá.”

A legjobb női mellékszereplőnek járó díj pedig a The Holdovers, azaz a Téli szünet című film egyik szereplőjénél, De’Vine Joy Randolph-nál landolt, így egyre nagyobb az esélye, hogy az Oscart is ő kapja majd meg.

A televíziós kategóriákban Ali Wong és Steven Yeun nyertek a Netflix Balhé című sorozatáért, valamint Pedro Pascal a The Last of Us című posztapokaliptikus drámáért. Ayo Edebiri és Jeremy Allen White szintén elismerésben részesült A mackó című vígjátéksorozatért. A drámai sorozatok legjobb női alakításáért járó díjat pedig A korona utolsó évadában Diana hercegné szerepét eljátszó Elizabeth Debicki kapta.

A díjak kiosztása mellett más érdekes momentumai is voltak a gálának. Például újra összeállt a színpadon Az ördög Pradát visel ikonikus triója, Merryl Streep, Anne Hathaway és Emily Blunt. De az életműdíjjal jutalmazott Barbra Streisandról is megtudhattuk, hogy egy szilveszteri bulin szájon csókolta Jennifer Anistont.

A díjazottak teljes listája a következő:

Filmes kategóriák

  • Legjobb szerepkőgárda: Oppenheimer,
  • Legjobb férfi főszereplő: Cillian Murphy (Oppenheimer),
  • Legjobb női főszereplő: Lily Gladstone, (Megfojtott virágok),
  • Legjobb férfi mellékszereplő: Robert Downey Jr. (Oppenheimer)
  • Legjobb női mellékszereplő: Da’Vine Joy Randolph, (Téli szünet),
  • Legjobb kaszkadőrgárda: Mission: Impossible – Leszámolás – Első rész.

Televíziós kategóriák

  • Legjobb szereplőgárda (drámasorozat): Utódlás,
  • Legjobb szereplőgárda (vígjátéksorozat): A mackó,
  • Legjobb színész (drámasorozat): Pedro Pascal (The Last of Us),
  • Legjobb színésznő (drámasorozat): Elizabeth Debicki (A korona),
  • Legjobb színész (vígjátéksorozat): Jeremy Allen White (A mackó),
  • Legjobb színésznő (vígjátéksorozat): Ayo Edebiri (A mackó),
  • Legjobb színész (minisorozat vagy tévéfilm): Steven Yeun, (Balhé),
  • Legjobb színésznő (minisorozat vagy tévéfilm):  Ali Wong (Balhé),
  • Legjobb kaszkadőrgárda (televíziós sorozat):  The Last of Us.
Ismét összeálltak Az ördög Pradát visel főszereplői a SAG-gála színpadán
Rá is játszottak a 2006-ban megjelent film hangulatára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik