Kultúra

Kivonultak a színészek az Oppenheimer premierjéről a sztrájk miatt

HENRY NICHOLLS / AFP
HENRY NICHOLLS / AFP

Csütörtök este tartották az Oppenheimer londoni premierjét, mely azonban pont egybeesett a hollywoodi színészcéh ( SAG-AFTRA) sztrájkjának kezdetével. Ezért a film főszereplői, köztül Emily Blunt és Matt Damon el is hagyták a premier helyszínét még a vetítés megkezdése előtt. (A premieren jelen volt a film magyar szereplője, Haumann Máté is.)

A Deadline úgy tudja, hogy a távozó színészek vacsorázni mentek a West Endre. Később a rendező, Christopher Nolan és kreatív csapata néhány Universal-vezetővel vacsorázni ment; a színészek egy része pedig külön étkezett a SAG-AFTRA szabályzata miatt, amely szerint sztrájk idején nem fogadhatják el a stúdió vendéglátását.

A londoni vörös szőnyegen Matt Damon azt mondta, hogy a hollywoodi sztrájkok brutálisak lesznek a színészek és saját produkciós cége számára, amely leállította cége egyik filmjének forgatását, de hozzátette:

Ha a vezetőségünk azt mondja, hogy az alku nem tisztességes, akkor addig kell kitartanunk, amíg olyan alkut nem kötünk, amely tisztességes a dolgozó színészek számára. Sok színész számára ez a különbség aközött, hogy van-e egészségügyi ellátásuk, vagy nincs, és nekünk azt kell tennünk, ami nekik jó.

A sztrájk oka, hogy a stúdiók tulajdonosai és a színészek között vita van a bérekben, a profit elosztásán és a mesterséges intelligencia használatán is.

63 éve először lesz olyan, hogy Hollywoodban a színészek és az írók egyszerre sztrájkolnak, mivel utóbbi szakszervezet már hetekkel ezelőtt elkezdett tiltakozni. Ez a gyakorlatban teljesen meg fogja bénítani Hollywoodot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik