Kultúra

A világpremierrel egyszerre jön magyarul is Salman Rushdie új könyve az ellene elkövetett merényletről

Ilya S. Savenok / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Ilya S. Savenok / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

„A világpremierrel egyszerre, áprilisban magyarul is olvasható Salman Rushdie legújabb regénye”

– írja A kés című könyvet megjelentető Helikon Kiadó. Rushdie a regényben az ellene 2022-ben elkövetett merényletről ír, mely során egy vallási fanatikus késsel támadt rá,maradandó sérüléseket okozva a most 76 éves írónak, aki egyik szemére a látását is elveszítette a támadás következtében.

Harmincöt évvel ezelőtt, 1989. február 14-én Irán legfőbb vallási-politikai vezetője, Ruholláh Homeini ajatollah arról értesítette a világ „bátor muszlimjait”, hogy halálra ítélte Salman Rushdie-t, valamint A sátáni versek című könyvének fordítóit és kiadóit is. Az irodalmi élet – és nyomában a köznyelv – új fogalommal gazdagodott: fatva

– írja a kiadó évforduló alkalmából közzétett posztjában Nemes Krisztián, a könyv szerkesztője.

Rushdie élete tehát harmincöt éve folyamatosan veszélyben forog, Joseph Anton című memoárjában azokról az évekről mesél, melyek a fatva kiadását követték: bújkálásról, testőrökről, álnevekről. Új regényében, A késben nemcsak a 2022-es támadás traumatikus élményéről és az azt követő felépülésének folyamatáról ír, hanem magával a merénylővel is képzeletbeli párbeszédet folytat.

A nyelv is kés. Fel tudja vágni a világot, és feltárja értelmét, belső működését, titkait, igazságait. Át tud hatolni egyik valóságból a másikba. Felhívja a figyelmet az üres dumára, kinyitja az emberek szemét, szépséget teremt. A nyelv az én késem”

– írja.

Kapcsolódó
Harminc éve készülnek megölni Salman Rushdie-t, pedig csak egy regényt akart írni a bevándorlásról
A múlt héten megkéselt Salman Rushdie feje fölött több mint harminc éve lebeg az iráni ajatollah által kiadott halálos ítélet – a Sátáni versek-botrányról pedig ma már tudjuk, hogy baljós nyitánya volt egy korszaknak, aminek dilemmái és feszültségei között a mai napig őrlődünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik