Kultúra

Izrael a bojkottfelhívások ellenére indít jelöltet, Spanyolországban a feministák akadtak ki az Eurovíziós dalon

NurPhoto via AFP
NurPhoto via AFP
A magát politikamentesnek hirdető Eurovíziós dalfesztiválon egyelőre úgy tűnik, megint fontosabb szerepet kap a politika, mint a zene.

Kiderült, hogy Izraelt Eden Golan fogja képviselni a fesztiválon – írja a BBC. A  20 éves énekesnőt egy televíziós tehetségkutató műsorban választották ki, ahol az Aerosmith I Don’t Want To Miss A Thing című számát adta elő. A dalt annak a több mint 100 izraeli túsznak ajánlotta, akiket még mindig fogva tartanak Gázában. „Addig nem leszünk igazán jól, amíg mindenki haza nem tér” – mondta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Eurovision Song Contest (@eurovision) által megosztott bejegyzés

Ahogy mi is megírtuk, decemberben az Izlandi Zeneszerzők és Szövegírók Szövetsége tett közzé egy nyilatkozatot, amiben azt írták, nem osztozhatnak egy háborúban álló nemzettel egy olyan eseményen, amelynek az optimizmus és az öröm a lényege. Az Izrael bojkottálását követelő petíció mintegy 10 000 aláírást gyűjtött össze – az ország lakosságának közel 3%-át. Azt írják, ha Izraelnek engedélyezik a fellépést, Izlandnak ki kell szállnia. Az izlandi nyílt levelet finn, norvég, svéd és dán zenészek és zeneipari szereplők levelei követték, a szervezők viszont nem tervezik kizárni Izraelt.

Ez a verseny műsorszolgáltatóknak, nem kormányoknak szól, az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató ötven éve vesz részt rajta. Az Eurovíziós Dalfesztivál továbbra is politikamentes esemény, amely a zenén keresztül egyesíti a közönséget

– válaszoltak a követelésekre.

Tavaly az ukrán-orosz háború miatt Oroszország kizárása merült fel hasonlóképp, akkor ezt először a politikamentességre hivatkozva megtagadták a szervezők, később viszont mégis eleget tettek a követeléseknek, és bejelentették, hogy Oroszország nem vehet részt a versenyen.

Eközben Spanyolországban az váltott ki vitát, hogy az Eurovíziós dalversenyre választott, Zorra című dalban 45 alkalommal hangzik el a „ribanc” vagy „lotyó” jelentéssel is használt szó. A spanyol miniszterelnök, Pedro Sanchez szerint a dal jó értelemben provokatív, a kritikusok szerint azonban a nőkkel szembeni verbális erőszaknak minősül, és félő, hogy a dal által normalizálódik a sértő kifejezés használata. A Nebulossa duó énekesnője szerint épp az ellenkezőjéről van szó: a szó visszaszerzésére, pozitív jelentésének erősítésére tesznek kisérletet.

A spanyol hatóságokhoz több mint 300 panasz érkezett a dallal kapcsolatban, sokan követelik a versenyből való kizárását.

Nagy valószínűséggel azonban Spanyolország sem lesz kizárva, a versenyt szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége jóváhagyta az ország nevezését, a Zorra pedig stabilan kúszik fel a népszerűségi listákon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik