Kultúra

Hiába követelik az izlandiak, nem zárják ki Izraelt az Eurovízióról

ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP MAG / ANP VIA AFP
ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP MAG / ANP VIA AFP
A szervezők ugyanazzal érveltek, mint másfél éve az oroszok esetében, hogy politikamentes eseményről van szó, ennek ellenére Oroszországot 2022-ben végül mégis kizárták Ukrajna megszállása miatt.

Annak ellenére, hogy bojkottra szólították fel az Eurovíziós Dalfesztivál szervezőit, határozottan visszautasították, hogy a jelenlegi háborús helyzet miatt kizárják Izraelt a jövő évi versenyből – írja az Independent.

Az Izlandi Zeneszerzők és Szövegírók Szövetsége nemrég nyilvánosan ellenezték országuk részvételét a jövőre a svédországi Malbőben megrendezendő versenyen abban az esetben, ha Izraelt nem zárják ki.

Mindannyiunk kötelessége, hogy kiálljuk a háború, a civilek és az ártatlan gyerekek gyilkolása ellen. Akár intézményként, akár magánemberként mindig megvan a lehetőségünk, hogy ne adjuk a nevünket ilyen dolgokhoz. Nem osztozhatunk egy olyan eseményen, amelynek az optimizmus és az öröm a lényege egy olyan nemzettel, amely épp háborúzik

– állt a szövetség közleményében.

Ez a verseny műsorszolgáltatóknak, nem kormányoknak szól, az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató ötven éve vesz részt rajta. Az Eurovíziós Dalfesztivál továbbra is politikamentes esemény, amely a zenén keresztül egyesíti a közönséget

– áll a szervezők válaszában.

Nem először kerülnek ilyen helyzetbe: 2022-ben nagyon hasonló érvekkel jelentették be, hogy nem zárják ki Oroszországot az Eurovízióból azt követően, hogy megtámadták Ukrajnát, nem sokkal később azonban mégis diszkvalifikálták őket. Arról, hogy mennyire politikamentes a magát annak hirdető dalverseny, arról itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Diszkóba csomagolt politika és háborús induló – így nyerheti meg az idén Ukrajna az Eurovíziót
Nehéz lenne azt állítani, hogy az ukrán folk-rap jelenleg a legnépszerűbb zenei műfaj Európában, az viszont elég biztosnak tűnik, hogy ezzel az idén Eurovíziót lehet nyerni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik