Kultúra

Ezek a szakemberek vehetik át L. Simon László helyét a Nemzeti Múzeum élén

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyolc jelöltről beszél a szakma.

December végén kiírták a pályázatot a Nemzeti Múzeum élére, most, egy hónappal később pedig a pozícióra esélyes jelöltek névsora is összeállt – írja az Index.

A február 5-én záruló jelentkezési időszakban pályázatukat leadó szakemberek egyike 2024. március 6-tól legfeljebb öt évre töltheti majd be a főigazgatói pozíciót, szakmai körökben pedig úgy vélik, hogy a következő nyolc név közül kerülhet ki a győztes:

  • Zsigmond Gábor történész, kulturális turisztikai szakközgazdász, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tiborcz Istvánnal három közös könyvet is jegyző főigazgató-helyettese kerül elő az első helyen.
  • Hammerstein Judit jelenlegi megbízott főigazgató, az Országos Széchényi Könyvtár korábbi főigazgatója az Index szerint szintén beadja a pályázatát.
  • Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum harmadik ciklusát töltő igazgatója, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének korábbi elnöke.
  • Virágos Gábor régész, a MNM jelenlegi régészeti főigazgató-helyettese, korábban a KÖSZ (Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat) főigazgatója, ami a régészeti feltárások miatt keveredett ellentétbe a vidéki múzeumokkal. Ez a feladat 2022-ben – L. Simon László kezdeményezésére – a Magyar Nemzeti Múzeumhoz került.
  • Csornay Boldizsár, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, illetve a Nemzeti Örökségvédelmi Központ korábbi első embere, valamint a Forster Központ egykori régészeti nagyberuházásokért felelős elnökhelyettese.
  • Offenbächer Ferenc, az egri Kepes Intézet vezetője, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) műtárgyszervezési bizottságának elnöke – az ő munkájaként kerültek vissza műkincsek a fertődi Esterházy-kastélyba.
  • Kálnoki-Gyöngyössy Márton régész, történész, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának korábbi igazgatója, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke, valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkára.
  • Lezsák Gabriella régész, a Történettudományi Intézet tudományos munkatársának – Lezsák Sándor lányának – neve is felmerült, ő azonban nem valószínű, hogy pályázik.

L. Simon László a lap információ szerint nem nyújtott be pályázatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik