Kultúra ismeretlen budapest

Ilyen lehet a felújítás után Göncz Árpád egykori otthona

ÉTDR
ÉTDR
Építési engedélyhez jutottak a Vérhalom tér 7/B. felújítási tervei, kérdés azonban, hogy ezek fognak-e valóra válni.

A köztársasági elnöki posztot 2000-ben elhagyó Göncz Árpád (1922-2015) élete utolsó tizenöt évének tanúja, a II. Vérhalom tér 7/B. 2022-ben került magántulajdonba: a szomszédos Pentelei Molnár utca 6. számú ingatlannal együtt, egy német tulajdonosi hátterű cég birtokába került.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) árverésén összesen közel 1,2 milliárd forintért gazdát váltó területen a gazda nyilvánvalóan felújítással számolt: 2023 januárjában felmérette a tulajdonát, majd nyilvánvalóan megbízott egy építészirodát, hogy készítse el a szükséges terveket. Ennek részleteiről a közelmúltig semmit sem lehetett tudni – sőt, decemberben egy ingatlanhirdetésben új gazdát is kerestek a villának –,  néhány napja azonban az egykori Stühmer-gyár átépítésén is dolgozó D55 Építész Iroda saját Facebook-oldalán mutatta be a várható átalakulást:

Az építésziroda hozzátette: a Kocsis Tivadar tervei szerint, 1936-1937-ben született neobarokk villaépület

helyi védelem alatt áll, mivel kevés, ennyire jó állapotban megőrzött villa maradt ránk ebből a korszakból.

A védelem oka valójában nem egészen ez volt, hiszen a II. kerületi Önkormányzat 2023. január 26-i ülésén azért döntött az ideiglenes helyi védvonal a házra való azonnali kiterjesztéséről, mert

tartottak a várható átépítéssel járó esetleges értékvesztéstől.

A D55 az esetleges eladásról szóló decemberi cikkünkkel egybehangzóan kijelentette:

az épület négylakásos társasházzá alakul,

feltéve persze, ha a tulajdonos valóban ezt a tervcsomagot akarja majd használni.

Erre minden esély megvan, hiszen a rajzokat október 27-én benyújtották a Kormányhivatalhoz, ami november 27-én az építési engedély megadásáról döntött, ezt az álláspontját pedig december 18-án véglegesítette, így nincs semmi akadálya annak, hogy a munkák akár holnap megindulhassanak.

Galéria
ÉTDR
A Vérhalom tér felé néző déli homlokzat várható képe.

Az engedélyezési tervek egy része publikusan érthető: ezekből egyértelműen látható, hogy a nyolc autót elnyelő mélygarázzsal számoló építészek megőrizték az eredeti tetőformát, azt azonban

tetősíkba illesztett ablakokkal, illetve az utcai, illetve két udvari főhomlokzat felett is látható mozgatható lamellás rendszerrel törték meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik