Kultúra ismeretlen budapest

Félmilliárdos haszonnal adná tovább tulajdonosa Göncz Árpád egykori otthonát

Google Street View
Google Street View
Egy évvel azután, hogy megvásárolta azt.

Göncz Árpád egykori köztársasági elnök két ciklusának kitöltése után, 2000-ben feleségével együtt költözött a II. Vérhalom tér 7/b. számú villába, amit egészen 2015-ös haláláig használt.

A Kocsis Tivadar tervei szerint, 1936-1937-ben született épületet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) végül az özvegy, Göntér Mária Zsuzsanna elhunyta után két évvel, 2022 októberében bocsátotta árverésre: a szomszédos Pentelei Molnár utca 6. alatti, iroda, raktár, garázs besorolású ingatlannal közös, 2873 négyzetméteres területért a legmagasabb licitet a német tulajdonosi hátterű Flovestor Passage Kft. tette, ami

a 496,8 milliós kikiáltási árat annak közel kétszeresére, 833,8 millióra tornázta fel, a szomszédra pedig nettó 352,7 millióért csapott le.

Azóta több mint egy év telt el, az újdonsült gazda pedig egy januári épületfelmérést leszámítva látszólag semmit sem tett azért, hogy használatba is vegye az új tulajdonát. Ez a Portfolio által megtalált ingatlanhirdetést látva a jövőben sem látszik változni, hiszen az egy monacói bejegyzett lakhellyel rendelkező német üzletemberhez, Florian Wilhelm Albrechthez, illetve annak rokonaihoz kötődő Flovestor Passage 1,72 milliárd forintos árcímkét ragasztott az ingatlanra,

így, ha valaki ezt az árat adja meg, akkor a család több mint félmilliárdos nyereséggel száll ki az üzletből.

A lap hozzáteszi: az ár már a licitáláskor messze túllépte a rózsadombi átlagos ingatlanárakat (1,43 millió Ft/m²), a mostani árcímke azonban annak tényleg sokszorosa:

3,53 millió forint négyzetméterenként.

Az ingatlanhirdetésből kiderül:

a villát könnyen fel lehet osztani négy lakásra, ebben az esetben azonban érdemes egy teljes felújítással számolni. A Vérhalom tér felől emellett mélygarázs is kialakítható, a hátsó, leválasztható telekre pedig fel lehet húzni egy különálló társasházat is.

A II. kerület 2023 februárjában egyébként ideiglenes védelem alá vette az épületet, hiszen féltek attól, hogy azt gyökeresen átépítik, így elveszíti az értékeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik