Kultúra ismeretlen budapest

Szálloda lesz a Stühmer pesti belvárosban álló egykori modern gyárából

Google Street View
Google Street View
A pontos tervek egyelőre nem ismertek, a magyar ipartörténet egy kevéssé ismert szelete azonban biztosan teljes egészében megújul majd.

Négycsillagos hotellé alakul az 1928-ban a Stühmer csokoládégyár székházaként és gyáraként született Szentkirályi utca 8. – írja az Index.

A lap szerint a lassan tíz éve üresen álló házat érintő munkálatokat az Orange Hotels and Resorts nevű szállodalánc már 2016 óta tervezte, erre pedig a befektetők jó részéhez hasonlóan egy projektcéget alapítottak. A munkák megkezdését előbb a koronavírus-járvány, majd a turizmus visszaesése hátráltatta, így két évvel ezelőtt végleg el is engedték a projektet.

A helyi védettséget élvező épület ekkor a You Are Hungary Kft. tulajdonába jutott, ami rövidesen

a D55 Építész Iroda Kft. (Vécsey Kristóf, Bognár Dániel, Gál Ádám) tervei szerint alakulhat majd szállodává

– olvasható a cikkben, ami röviden a beépítés történetét is bemutatja.

A  beruházók november 3-án juttatták el legfrissebb tervcsomagjukat az építési hatósághoz, ennek tartalma azonban jelenleg nem ismert, hiszen a Kormányhivatal  kérdéseinkre adott válaszában kijelentette:

a mindenki által megismerhető tervlapokat az építtető nem töltötte fel a rendszerbe, így hiánypótlásra szólították fel őket,

az építésziroda pedig jelezte, hogy csak a tulajdonossal való egyeztetést követően tudnak válaszolni a kérdéseinkre.

Tulajdonosi háttér

A 2021 decemberében alapított vállalkozás mögött egy Párizsban bejegyzett francia projektcég, a You Hungarian Urban Projects S.A.S. áll, ügyvezetői pedig az ehhez nyilvánvalóan kötődő Societe de Development Professional P. Esnee nevű cég vezetője és annak fia, akiknek ez az első magyarországi befektetése.

A családi cégnek saját honlapja szerint számtalan, különböző árkategóriájú (2-5 csillagos) szállodában van érdekeltsége: hetvenöt francia, valamint huszonnégy egyéb európai (svájci, belga, spanyol, olasz, illetve portugál) hotelt menedzselnek, vagy épp tartanak kézben, Château Garraud nevű pincészetüket évi 200 ezer palack bor hagyja el, sőt, egy Párizsban, Milánóban és Torinóban működő saját elektromos robogóhálózatot is üzemeltetnek.

Az előző tulajdonos által hat évvel ezelőtt indított hasonló folyamat tervlapjai közül kettő ugyanakkor publikus, így legalább azt láthatjuk, hogy 2017-ben hogyan képzelték el a terület jövőjét:

az akkor Chocolat Hotelként emlegetett projektben az építészek az alsó szintek meglévő sóskúti kőelemeinek felújításával, az eltűnt falikarok helyreállításával, a kőbe mart – nyomokban ma is látható – feliratok rekonstrukciójával, illetve kortárs szellemben fogant, az utcáról láthatatlan emeletráépítéssel számoltak.

ÉTDR Az „utcai homlozat” 2017-ben tervezett képe.

Ezak a kilencvennyolc szobás szállodáról szóló rajzok 2017 őszén engedélyig jutottak, épp úgy, ahogyan egy 2022 decemberében indult következő kérés is, ami talán csak a liftek, illetve a név terén mutatott eltérést, hiszen a helyszínrajz már You Are Hotel Budapest néven hivatkozik az épületre.

A 2023 áprilisában zöld utat kapott csomag helyszínrajzán látható, hogy

az udvar továbbra is alápincézetlen marad, az utcai szárny marad háromemeletes, mögötte azonban öt, illetve hatemeletes szárnyak lapulnak majd.

ÉTDR A 2022 végi tervek egy darabja.

A hamburgi Stühmer Frigyes az Index cikke szerint 1866-ban, közel százhatvan évvel ezelőtt érkezett Pestre, ahol 1868-ban átvette Nagy Ferenc cukorkagyárát, majd németországi tapasztalatait hasznosítva minden addiginál krémesebb és jobb minőségű karamelljével hengerelte le a piacot.

Száznegyven évvel ezelőtt, 1883-ban aztán a csokoládé- és kakaóporgyártás felé is nyitott, a magyar édességipar termékeit pedig a tömegtermelésnek köszönhetően mindenki számára elérhetővé tette. Az átütő sikert végül nem ő, hanem az örökséget továbbvivő fia, Géza érte el, aki olyan ismert termékeket hívott életre, mint

a Boci, a Tibi, a Sport, a Korfu szelet, a Frutti nevű gyümölcsízű tejkaramella, a sokáig Szerencsen gyártott Cicás kakaópor, a Cherry Queen, vagy épp a Katica tortabevonó.

Stühmer a két világháború közt a kor számos fontos művészének segítségét is igénybe vette: a dobozokat és zacskókat többek közt Jaschik Álmos, Mallász Gitta, és Lukáts Kató tervezte, a boltokat – ezek közül a kaposvári berendezése védett, sőt, ma is eredeti helyén áll – pedig a húszas és harmincas években Kende Ferenc építész tette igazán gyönyörűvé, aki az art deco, a neobarokk és a magyar népművészetből vett minták érzékeny keverésével hozott létre kivételes munkákat.

Galéria
Tér és Forma, 1929/6. / Arcanum Digitális Tudománytár

Mindehhez persze egy szép üzem- és irodaépület is dukált, így a cég a Rákóczi úttól néhány lépésnyire tervezett gyár és székház tervezését szintén Kende Ferencre bízták, aki Dávid János építésszel, illetve a vasbetonszerkezeteket adó Castelli Adolf és Fiai nevű céggel együtt egy igazán minőségi, a visszafogott homlokzat mögött gyönyörű tereket rejtő művet tett le az asztalra.

Galéria
Tér és Forma, 1929/6. / Arcanum Digitális Tudománytár

A kőburkolatú alsó szinteken a tervezők a Százszorszép desszertek kulcsmotívumát, a bécsi rózsakosarakat idézték meg, a főbejárat felett pedig a koronás középcímert helyezték el, alatta a húszas években az ország legkülönbözőbb pontjain feltűnt Magyar Hiszekegy első sorával:

Hiszek Magyarország feltámadásában.

A végeredményt a két világháború közti modern építészet vezető folyóirata, a Tér és Forma 1929-es évfolyamában mutatta be: eszerint a ház középrészén volt a mintabolt, a szélső tengelyek alatt pedig a gyárba, illetve az igazgatói lakásba vezető bejárat.

Google Street View Az egykori felirat nyomai, illetve a virágkosarak egyike.

A ház csakhamar kicsivé vált a gyorsan növekvő cég számára, így 1935-ben megvásárolták a szomszédos Szentkirályi utca 10-et, majd Szilárd István tervei szerint egyesítették a már meglévő tulajdonukkal (az itt kialakított terek a háború után újra lakásokká váltak), röviddel a második világháború előtt pedig megindult a ferencvárosi Vágóhíd utcában az új gyár építése, aminek terveit az Olgyay-fivérek készítették el. Az 1941-ben részben már átadott, 1943-tól pedig teljes egészében kihasznált üzemépület – belső tereiben többek közt Mattioni Eszter csodás hímeskövével – az államosítások után a Budapesti Csokoládégyár része lett (a gyártás néhány pillanata itt látható), sőt, ma is édességgyárként működik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik