Kultúra

Natalie Portman szerint a method acting olyan luxus, amit egy nő nem engedhet meg magának

IMAGE PRESS AGENCY / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
IMAGE PRESS AGENCY / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
Az Oscar-díjas színésznő szerint nem véletlen, hogy a teljes átlényegülés legismertebb művelői mind férfiak.

Natalie Portman szerint sokkal nehezebb dolga van azoknak a színésznőknek, akik a method acting módszerét szeretnék alkalmazni karrierjükben.

A színésznő annak kapcsán mesélt erről a Wall Street Journalnek, mikor a Fekete hattyúról kérdezték, amelyért 2011-ben Oscar-díjat kapott. A szerep kedvéért balettozni tanult, hat hónapon keresztül napi öt órát edzett, hogy egyrészt elsajátítsa a mozdulatokat, másrészt hogy a balerinákhoz hasonló testfelépítése legyen. Ma azonban már úgy érzi, nincs erre lehetősége.

Régen mindig nagyon belemerültem a szerepeimbe, de úgy vélem, hogy ez egy olyan luxus, amit a nők nem engedhetnek meg magukat. Nem hiszem, hogy a gyerekeim vagy a partnerem örült annak, hogy állandóan Jackie Kennedynek kell hívni engem

– nyilatkozta a színésznő utalva a 2016-ban bemutatott filmjére, amelyben az egykori first ladyt alakította.

A method acting Konsztantyin Szergejevics nevéhez fűződik, lényege, hogy a színész teljes átlényegüléssel készül a szerepre, azaz a forgatások között sem lép ki a karakterből. Ennek legismertebb művelői egyébként egytől egyig férfiak: Daniel Day-Lewis, Andrew Garfield, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Jeremy Strong és Jared Leto is híres arról, hogy hazaviszi a szerepet.

Amilyen sokan esküsznek a módszerre, legalább annyian kritizálják is: Brian Cox például „kibaszott idegesítőnek” nevezte a method actinget, míg Mads Mikkelsen baromságnak, David Harbour pedig egyenesen veszélyesnek. Akadnak azért nők is, akik készültek már így szerepre: Hilary Swank például hónapokig férfiként élt A fiúk nem sírnak kedvéért, Lady Gaga azt állította, hogy 18 hónapon át maradt karakterben A Gucci-ház miatt. Legutóbb Carey Mulligan beszélt a method actingről, aki életében először próbálta ki a metódust a Maestro kedvéért, Bradley Cooper tanácsára, aki ugyancsak Leonard Bernstein szerepében maradt az egész forgatás alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik