Kultúra

A Stranger Things seriffje szerint a method acting nemcsak butaság, de veszélyes is

Rich Fury / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Rich Fury / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
David Harbour csodálja Daniel Day-Lewist, de értelmetlennek tartja a módszereit.

A brit GQ magazinnak adott interjút David Harbour, akit legtöbben a Stranger Things Hopperjeként ismernek. Ám a lapnak arról mesélt, hogy a pályája színházban indult, és sok amerikai színészhez hasonlóan ő is a klasszikus amerikai method actingben nevelkedett, amelynek fő célja, hogy a színész minél teljesebben azonosuljon az eljátszandó karakterrel.

Emlékszem, hogy fiatalabb koromban – ez annyira kínos – azt a híres skót királyt játszottam. És úgy voltam vele, hogy megölök egy macskát: »meg fogok gyilkolni valamit, hogy tudjam milyen érzés gyilkolni«. Nem tettem meg, nyilván. Ez a módszer nem pusztán butaság, de veszélyes is, és valójában nem jár jobb színészi eredménnyel

– mondta egy egyetemi Machbet-előadására utalva Harbour, akinek felhozták ellenpéldaként a method acting leghíresebb mai képviselőjét, Daniel Day-Lewist. Day-Lewist ő is hatalmas színésznek tartja, akinek a játéka teljesen rabul ejti és lenyűgözi, de amikor a módszereiről kezd beszélni, az teljesen nonszensznek tűnik a számára.

Nem Harbour az első, aki mostanában kirohant az amerikai színjátszásban sokak által fetisizált method acting ellen, tavasszal Mads Mikkelsen is baromságnak minősítette, azt a kérdést is feltéve a Hannibal kapcsán, hogy akkor vajon pár évet el kellene-e töltenie sorozatgyilkosként, hogy készen álljon mondjuk Hannibal Lecter szerepére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik