Kultúra

Mads Mikkelsen szerint hatalmas baromság a method acting

JEFF PACHOUD / AFP
JEFF PACHOUD / AFP

Míg általában a filmes szakma le szokott borulni az olyan színészek előtt, akik a method acting, azaz a teljes átlényegülés módszerével játsszák el szerepeiket, Mads Mikkelsen nemhogy nincs tőle elájulva, egyenesen károsnak tartja – derült ki a GQ-nak adott interjújából.

A színész nem finomkodott, egészen konkrétan baromságnak nevezte azt, amikor egy színész olyannyira belebolondul a szerepébe, hogy a forgatási szünetek alatt sem lép ki a szerepéből. Pedig ő sem éppen arról ismert, hogy félvállról veszi a szerepeket: A lázadás kora: Michael Kohlhaas legendája című filmje kedvéért franciául tanult, az Artúr király miatt pedig megtanult kardozni és lovagolni. Úgy véli azonban, hogy ezt nem szabad túltolni.

A felkészülésbe bele is lehet őrülni. És mi van akkor, ha a film egy rakás szar? Mit értél el az egésszel? Lenyűgöz-e, hogy nem léptél ki a szerepből? Az első pillanatban ki kellett volna lépned belőle. Hogy készülsz fel egy sorozatgyilkos szerepére? Utána két évedbe fog telni, hogy elengedd teljesen?

– nyilatkozta a színész, aki szerint ha így játszaná a szerepeit, az egész élete is kevés lenne arra, hogy szabaduljon tőlük. Ráadásul úgy véli, a média is hibás abban, hogy egyre több színész alkalmazza a method actinget:

A média erre azt mondja: úristen, teljesen komolyan vette a szerepét, szóval biztosan fantasztikus, adjunk neki díjat. Ez szóbeszédet indít el, mindenki tudni fog róla, és egy jelenséggé válik.

A method acting évtizedek óta közkedvelt, ám rendkívül nehéz módszer a színészek számára: egészen drasztikus módszerekhez nyúlnak ahhoz, hogy minél jobban azonosuljanak a karakterrel. Nemrég például Benedict Cumberbatchről derült ki, hogy A kutya karmai köztben játszott szerepe kedvéért hetekig nem fürdött, egy ranchon élt, és bikákat herélt, Jared Leto az Öngyilkos Osztag forgatásán terrorizálta Jokerként szereplőtársait, legutóbb pedig a Morbius miatt kizárólag mankókkal volt hajlandó közlekedni. A módszer egyik leghíresebb követője Daniel Day-Lewis, aki például A bal lábam című filmje kedvéért tolószékben élt hónapokig, görnyedt tartása miatt bordáit törte. Mikkelsen szerint azonban a színész nem ettől tehetséges: „Daniel Day-Lewis remek színész, de ennek (a method actingnek) semmi köze ehhez.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik