Kultúra

Íves irodaház-óriás kerül a Puskás Ferenc Stadion mellé

Az ötven éve a metróállomás felett kinőtt tömböket lebontják, helyére pedig négy óriás költözik.

A buszpályaudvarnak, az egyedül napi 150 ezer áthaladó utast adó kettes metrónak, illetve más tömegközlekedési eszközöknek köszönhetően a csomópontot minden nap tömegek használják, így a fejlesztés évről évre egyre elkerülhetetlenebbé vált.

A Magyar Építők 2019. augusztusi híre szerint a metróállomás környezetében a Magyar Építő és a ZÁÉV közös, nyolcmilliárdos beruházásban egy új, többhektáros park, illetve a foci-EB rendezvényterületei és médiaközpontjai születnek meg, a Hungária körúton létrejött Hungária Business Campus mellett pedig a metrómegálló feletti telekre tervezett iroda- és üzletközpont-beruházás is zöld utat kapott:

A kiemelt beruházás (ismerve a beépíthetőségi adatokat) mintegy bruttó 38-39 ezer négyzetméteren nyújthat majd irodahelyiségeket, az átszálló utasokat és a sportközpontok látogatóit kiszolgáló kiskereskedelmi és szolgáltató egységeket, továbbá pár száz parkolót. A zuglói képviselő testület idén júniusban városrendezési tervet fogadott el a Hungária körút – Kerepesi út – Ifjúság útja – Stefánia út által határolt területre. Az ebben a tervben szereplő új szabályozás teszi lehetővé a metrómegálló felett lévő kétszintes, a Kerepesi út és a Papp László Sportaréna közötti használaton kívüli irodaház elbontását követően az 5-6 emeletes új iroda és szolgáltatóépület fejlesztését.

– írták.

Az erre irányuló meghívásos irodapályázatot még tavaly kiírták, most pedig az eredménye is megszületett. A hírről maga a győztes tervet jegyző – a MOME Campust is megálmodó – 3h építésziroda számolt be a Facebookon:

A látványterveken látszó négy, alacsonyabb épületrészekkel összekötött tömb az eleinte Kavicsként is emlegetett Papp László Aréna ívének inverzét idézi. A három kép egyelőre semmit sem árul el a projekt részleteiről, továbbá a munkák kezdetének és befejezésének várható időpontjáról sincs hír, de az biztosnak tűnik, hogy a Hungária körút és a Kerepesi út találkozásának képe a következő években egyértelműen a pozitív irányba halad majd.

Fotó: 3h építésziroda

A lebontásra ítélt Stadionok Irodaház egyébként a kettes metró megnyitásával egy időben, 1970-ben született meg, és a közlekedési vállalat irodáinak adott otthont. Hosszú ideig az egyenruhák raktára is az itteni termek egy részében kapott helyet, 2008-ban azonban véget ért a lassan négy évtizedes történet: megkezdődött az épület privatizációja, a terek pedig lassan kiürültek.

Az üresen álló, öt, nyaktaggal összekötött épület lebontásával járó ingatlanfejlesztést a kormány 2017 decemberében nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, öt nappal később egymilliárd forintos áron Habony Árpád barátja, a Princess pékséglánchoz is kötődő, korábban a letelepedési kötvények bizniszében is érdekelt izraeli-grúz Michael Gagel cége, az irodaház parkolórészét már 2008-ban megvásárolt Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. kezébe került – írta a Zoom.

A lebontásra váró együttes a Google Earth felvételén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik