Kultúra

Ezeket a filmeket várja a világ és Magyarország 2024-ben

24.hu
24.hu
Jó pár közkedvelt filmnek érkezik a második része az idén a Dűnétől a Gladiátorig, de nemcsak ezekről fog szólni 2024 a mozikban és a streamingszolgáltatóknál. Év eleji gyűjtésünkben külföldi és magyar bemutatók egyaránt szerepelnek, sőt, olyan filmek is, melyeket egyes országokban már bemutattak ugyan tavaly, de a magyar közönség még hivatalosan nem láthatta őket. (A horrorfilmeket egy külön összeállításban gyűjtöttük össze.)

Hatalom – január 18.

Prikler Mátyás szlovák-magyar koprodukcióban készült filmje egy meg nem nevezett közép-európai országban játszódik, és valódi politikai thriller. A történet egy véletlenül elsülő puskából kirepülő golyóval indul, amely egy vadászaton halálra sebez egy fiatal hajtót. A tettes elismert miniszter, aki uniós karrier előtt áll, és ha kiderül, hogy ő lőtte le a fiút, mindennek vége, ezért keresni kell valakit, aki magára vállalja a gyilkosságot.

Argylle: A szuperkém – február 1.

Matthew Vaughn a Kingsman filmekkel már bizonyította, hogy ért az kém/akcióvígjátékokhoz, és tartalma alapján az Argylle sem okoz majd csalódást. Egy magányos kémregényíró unalmas élete váratlanul felpezsdül, amikor ő maga is egy nemzetközi kémügy kellős közepébe csöppen, miután regényei véletlenül egy valós kémszervezet akcióit mutatják be. A szereposztás valódi sztárparádé: Henry Cavill, Bryce Dallas Howard, Sam Rockwell és Dua Lipa csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Érdekvédelmi terület – február 8.

Jonathan Glazer filmje tavaly zajos sikerrel mutatkozott be Cannes-ban, és az idei díjszezon egyik nagyágyúja lehet. A Martin Amis regényéből készült film az auschwitzi haláltábor parancsnoka, Rudolf Höss és felesége, Hedwig mindennapjaira és családi életére koncentrál: „Takaros házban laknak, amit szépen kialakított kert ölel körül – közvetlenül a haláltábor szomszédságában” – írta róla cannes-i tudósítónk. Sandra Hüller és Christian Friedel játsszák a főszerepeket, és a kritikák az ő alakításukról is felsőfokon beszélnek.

Madame Web – február 15.

Nem maradunk Marvel-film nélkül februárban sem, ezúttal Dakota Johnson kerül a fókuszba, aki a jövőbe látó címszereplőt játssza. Madame Web három másik, nagy jövő előtt álló nővel (Sydney Sweeney, Celeste O’Connor és Isabela Merced) együtt próbálja kibekkelni, hogy nagy és gyilkos erők vadásznak rájuk.

Nyersanyag – február 15.

Boross Martin, a STEREO AKT színházi társulat vezetője első nagyjátékfilmjében egy falu élete felbolydul, amikor filmesek érkeznek, hogy szakkört tartsanak a fiataloknak, és amikor észreveszik, hogy a polgármester visszaél a hatalmával, a rendező úgy dönt, hogy leleplező dokumentumfilmet forgat róla. Jószándékú missziója azonban súlyos következményekkel jár. A főszerepeket Dér Zsolt, Pál András és Mészáros Blanka alakítják.

Bob Marley: One Love – február 22.

Kingsley Ben-Adirt utoljára a Barbie egyik Kenjeként láthattuk a moziban, most viszont a poptörténet egyik ikonját, Bob Marley-t alakítja a róla szóló életrajzi filmben, mely végigköveti Marley felemelkedését egészen a korai haláláig. A további főbb szerepekben Lashana Lynch és James Norton láthatók.

Lefkovicsék gyászolnak – február 22.

Breier Ádám első nagyjátékfilmjében két világ kerül szembe egymással: a bokszedző Lefkovics Tamás (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, de anyja halálakor Iván hazatér, hogy egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. Elkerülhetetlen a találkozás az apjával.

Priscilla – február 29.

Alig több mint egy évvel Baz Luhrmann Elvis filmje után Sofia Coppola leszállította a párját, mely a sztár felesége, Priscilla szemszögéből mutatja be Elvis Presley és nála tíz évvel fiatalabb szerelme kapcsolatát. A címszereplőt Cailee Spaeny, az énekest pedig Jacob Elordi alakítja, a forgatókönyv Priscilla Presley memoárján alapul.

Dűne: Második rész – február 29.

Denis Villeneuve gigantikus Dűne-adaptációjának második fele 2 óra 46 perces lesz. Timothée Chalamet visszatér Paul Atreides szerepében, aki harcol a családját megtámadó árulók ellen, és egyesül a fremen népekkel, valamint a Zendaya által alakított Chanival. Villeneuve az elsőhöz hasonló látványorgiát ígér a folytatásra.

Az űrhajós – március 1.

Adam Sandler az első cseh űrhajóst alakítja a Jaroslav Kalfar regényéből készült Netflix-filmben, és ebben ismét „komoly” szerepet játszik, legalábbis Johan Renck rendezőnek (Csernobil) ez a szándéka. Olyan elismert színészek szerepelnek még a filmben, mint Carey Mulligan, Isabella Rossellini és Paul Dano (bár utóbbi csak a hangját kölcsönzi).

A hercegnő és a sárkány – március 8.

Millie Bobby Brown lesz a főszereplője a sokak által várt mesefilmnek. Elodie-t játssza, aki azt hiszi, hogy egy jóképű herceghez megy feleségül, de valójában a királyi család feláldozza. Elodie-t ugyanis egy sárkánybarlangba vetik, és meg kell küzdenie a túlélésért.

Most vagy soha! – március 14.

A több mint 6 milliárd forintból forgatott produkció akció/kalandfilmként meséli el a ‘48-as forradalmat, ennek megfelelően Petőfi, Jókai, Vasvári Pál és a többi márciusi ifjú akcióhősként szerez érvényt a népakaratnak. Berettyán Nándor, Mosolygó Sára és Horváth Lajos Ottó láthatók a főbb szerepekben.

Kék pelikán – április 4.

Csáki László animációs dokumentumfilmje a kilencvenes évek legendás vonatjegy-hamisítós sztorijait dolgozza fel, és ehhez színészek hangját is segítségül hívja, Thuróczy Szabolcstól Rujder Vivienig, miközben a korszakot kultikus korabeli magyar zenék idézik meg.

A kaszkadőr – május 2.

Ryan Gosling játssza a főszerepet az 1980-as évekbeli sorozat, a The Fall Guy akció-vígjáték filmadaptációjában. A film a kaszkadőr Colt Seavers (Gosling) munkáját követi, aki volt barátnője, Jody Moreno (Emily Blunt) rendezésében dolgozik egy filmen. Mint sejthető, a dolgok nem mennek zökkenőmentesen, amikor a film sztárja eltűnik, és Colt elindul, hogy megtalálja őt.

Képzeletbeli barátok – május 16.

John Krasinski nemcsak ijesztgetni akarja a nézőket a Hang nélkül folytatásával, hanem ezt a vígjátékot is ő rendezi: ebben kiderül egy kislány képzeletbeli barátairól, hogy nem csak a képzeletében léteznek. Krasinski szerepel is a filmben, akárcsak Ryan Reynolds, míg számos sztár a hangját kölcsönzi, Phoebe Waller-Bridge-től kezdve Matt Damonon át Steve Carellig.

Furiosa – május 23.

A sorrendben az ötödik Mad Max-film gyakorlatilag a legutóbbi, 2015-ben bemutatott Mad Max – A harag útja előzményfilmje lesz. Abban a filmben Charlize Theron alakította Furiosát, most Anya Taylor-Joy látható a fiatalkori énjeként, partnere Chris Hemsworth, a rendező pedig most is George Miller.

Agymanók 2 – június 13.

Sokak kedvenc Pixar-filmje, a 2015-ös, Oscar-díjas eredeti, most végre elkészült a folytatás: a Riley fejében sürgölődő érzelmek (Derű, Bánat, Harag, Majré és Undor) megszokott kis csapatba egy új szereplő érkezik: Feszkó, aki átveszi az irányítást.

Deadpool 3 – július 25.

Az első két Deadpool-filmmel ellentétben ez a harmadik már a Disney égisze alatt készült, így integrálni kellett a sztorit a Marvel-univerzumba, és ez most meg is történt. Ryan Reynolds és Hugh Jackman visszatér, de jön rajtuk kívül számos új vagy egyéb Marvel-filmekből ismert karakter.

A Family Affair – november 17.

Akik szerint ma már nincsenek jó romkomok, azok talán meggondolják magukat, ha megtudják, Zac Efron, Nicole Kidman és Joey King is játszanak ebben a Netflix-filmben. Efron egy filmsztárt alakít, King az egyik beosztottját, akinek felfordul az élete, amikor Efron viszonyt kezd az anyjával (Kidman).

Gladiátor 2 – november 21.

24 évvel a Gladiátor után jön Ridley Scott nagyszabású történelmi filmjének folytatása, mely bő egy évtizeddel az első után játszódik. Maximus fia, Lucius lesz a főszereplő, akit Paul Mescal alakít, de fontos szerepet kap a filmben Pedro Pascal és Denzel Washington is.

Az alábbi filmeknek még nincs magyar premierdátuma:

May December

Az utóbbi időben már elszoktunk attól, hogy netflixes filmeket üdvözöljön a kritika, Todd Haynes May December című filmjével mégis ez történt. Kár, hogy ezt csak a Netflix amerikai nézői élvezhetik egyelőre, de remélhetőleg idén mi is láthatjuk majd a filmet, melyben Natalie Portman egy színésznőt alakít, aki odaköltözik Gracie-hez (Julianne Moore), akit el kell játszania egy filmben, és aki börtönben ült korábban, amiért viszonyt folytatott egy 13 éves fiúval, akitől gyereke is született.

Joker 2

Ez már csak egy ilyen év, hogy jó pár sikerfilmnek hosszú évek után készül el a folytatása, és bizony 2019 sem tegnap volt már, így a Joker is befér a sorba. Todd Phillips azonban még nem sokat árult el a film cselekményéről, de az biztos, hogy visszatér Joaquin Phoenix és Zazie Beetz is, új szereplőként pedig feltűnik majd benne Lady Gaga, aki Joker szerelmét, Harley Quinnt alakítja.

American Fiction

Jeffrey Wright egy frusztrált, fekete irodalomprofesszort játszik ebben a dráma-vígjátékban, aki viccből ír egy olyan regényt, ami tele van a fekete íróktól elvárt klisékkel és sztereotípiákkal. A könyv azonban váratlanul hatalmas siker lesz.

Mean Girls

Húsz évvel az eredeti Bajos csajok film után moziba kerül egy többszörös adaptáció: az eredeti filmet színpadra adaptált 2018-as Broadway-musical filmadaptációja. A főszereplő Cady Angourie Rice lesz, mellette Renée Rapp alakítja a főgonosz „Népszerű Lányt”, Reginát. Sőt, az eredeti filmet íróként jegyző Tina Fey most is forgatókönyvíró, és most is játszik is a filmben.

Challengers

Luca Guadagnino új filmjét romkom és sportfilm hibridjeként írják le, főszereplője pedig Zendaya, aki egy edzősködő egykori teniszcsodát alakít, mellesleg menedzseli férjét (Mike Faist) a korábbi világverőt. Ekkor kerül szembe egykori barátjával (Josh O’Connor), aki mellesleg felesége exe.

Back to Black

Az Amy Winehouse-ról szóló életrajzi film egy eddig kevéssé ismert színésznő, az Ipar című sorozatban látott Marisa Abela nagy áttörése lehet – már ha túlteszi magát mindenki azon, hogy mennyire nem hasonlít Winehouse-ra. A további szerepekben Jack O’Connell, Eddie Marsan, Juliet Cowan és Lesley Manville láthatók.

Hit Man

Richard Linklater egy számára idegen zsánerrel, az akciókomédiával próbálkozott ebben a filmben, mely olyan jó visszhanggal mutatkozott be szeptemberben Velencében, hogy le is csapott rá a Netflix. Az igaz történet alapján készült filmben egy álruhás houstoni rendőr megbízható bérgyilkosnak adja ki magát, hogy letartóztassa az őt felbérelni próbálókat, amíg meg nem próbál megmenteni egy bajba került nőt. A főszerepeket Glen Powell és Adria Arjona játsszák.

Mickey 17

Az Oscar-díjas Élősködők rendezője, Pong Dzsunho új filmje egy sci-fi thriller lesz, melyben Robert Pattinson egy űrutazót játszik: Mickey-t, az „eldobható” alkalmazottat, akit halálos küldetésre küldenek, hogy gyarmatosítsa a Niflheim nevű jégvilágot. Amikor az egyik alkalmazott meghal, az előtte lévő utazó emlékeivel klónozzák. Mark Ruffalo és Toni Collette is játszanak a filmben.

Civil War

Alex Garland (Ex Machina, Expedíció stb.) posztapokaliptikus akciófilmje nem túloz a címében: a közeljövőben játszódó filmben polgárháború tör ki Amerikában, a főszereplők pedig újságírók, akik átutaznak a hadszíntérré vált országon. Kristen Dunst, Jesse Plemons és Cailee Spaeny is játszanak a filmben.

Ballerina

A John Wick spinoffban Ana de Armas egy balerina-bérgyilkost alakít majd, aki a családtagjai gyilkosait akarja levadászni. Keanu Reeves is feltűnik John Wick szerepében, mellette Anjelica Huston, Gabriel Byrne, a néhai Lance Reddick és Ian McShane is játszanak a filmben.

Bad Boys 4

Az új Bad Boys-filmnek még nincs is címe, de az már biztos, hogy júniusban lesz a nemzetközi premierje. Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig és Paola Núñez visszatérnek az előző film szereplőgárdájából, Tasha Smith pedig Theresa Burnett szerepét veszi át Theresa Randle-től. Az új szereplők között van Eric Dane, Ioan Gruffudd és Rhea Seehorn.

Sünvadászat

Schwechtje Mihály a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :-) című ígéretes filmmel mutatkozott be, a Sünvadászat pedig az új filmje, melynek hősnője Bogi (Mari Dorottya), aki vidékről költözött Budapestre, hogy a Zeneakadémián tanulhasson. Bogi úgy tud csak boldogulni, ha szabadidejében az unokatestvére gyerekeire vigyáz, és a nagy, év végi énekvizsga napján is el kell vállalnia néhány órát a gyerekekkel, ám végzetes hibát követ el.

Feketepont

Szimler Bálint régóta készülő filmjének története hasonló Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjééhez, hiszen ő is hiába pályázott állami támogatásra, végül önerőből, minimál költségvetésből forgatta le a filmjét, melyről annyit tudni, hogy egy iskolai tanév története egy tizenéves fiú és egy fiatal tanárnő szemszögéből. Premierdátum még nincs, de ha minden igaz, az idén látható lesz.

És mi van Tomival?

Nem kapott támogatás Till Attila sem, aki önerőből, baráti szívességekből és kis költségvetésből forgatta le harmadik filmjét, melynek központi témája az alkoholizmus, illetve az arról való leszokás nehézsége, főszereplője pedig Thuróczy Szabolcs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik