Kultúra

Salman Rushdie memoárja miatt halasztják az őt megkéselő férfi perét

ILYA S. SAVENOK / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
ILYA S. SAVENOK / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
A támadó ügyvédje szerint a könyv bizonyíték lehet.

Elhalasztják a Salman Rushdie-t megkéselő Hadi Matar perét az író idén megjelenő memoárja miatt. A támadó ügyvédje azzal érvelt, hogy védencének joga van megismerni a könyv tartalmát, az ügyben eljáró bíró, David Foley döntése alapján az eljárást felfüggesztették – írja a BBC.

Az előkészületi fázisban levő per kapcsán január 8-án kezdték volna meg az esküdtszék kiválasztását, ám a tavaly novemberben bejelentett könyv, amelyben az író a támadásról ír, bizonyítéknak minősülhet, így egyelőre halasztják az eljárást. Az ügyészség korábban kísérletet tett arra, hogy a könyv kéziratát megszerezzék, Rushdie képviselői azonban a szellemi tulajdon védelmére hivatkozva nem adták azt ki. A döntés értelmében azonban most a kéziratot az ügyészség rendelkezésére kell bocsátaniuk.

Rushdie kiadója, a Penguin Random House egyelőre nem kommentálta a bíróság döntését.

Az írót A sátáni versek című regényének megjelenése után az iráni iszlám fundamentalisták halálra ítélték, és 1989 februárjában a világban élő muszlimokat Rushdie megölésére szólították fel a Korán és Mohamed próféta meggyalázásáért. Ezért az írónak hosszú ideig elszigetelten, testőrök védelmében kellett élnie, ám az utóbbi években már szabadabban mozgott a világban, egészen a New York-i Chautauqua Intézetben ellene elkövetett merényletig. Az író 2022 augusztusában New Yorkban egy irodalmi fesztiválon lépett fel, amikor egy férfi berontott a színpadra, majd többször nyakon és hasba szúrta Rushdie-t, aki a támadások miatt fél szemére megvakult. Az elfogott támadó ártatlannak vallotta magát a támadás és a gyilkossági kísérlet miatt ellene felhozott vádakban.

Kapcsolódó
Harminc éve készülnek megölni Salman Rushdie-t, pedig csak egy regényt akart írni a bevándorlásról
A múlt héten megkéselt Salman Rushdie feje fölött több mint harminc éve lebeg az iráni ajatollah által kiadott halálos ítélet – a Sátáni versek-botrányról pedig ma már tudjuk, hogy baljós nyitánya volt egy korszaknak, aminek dilemmái és feszültségei között a mai napig őrlődünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik