Kultúra

A Warner Bros. felvásárolhatja a Paramountot

JAKUB PORZYCKI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
JAKUB PORZYCKI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
Újabb hollywoodi gigaösszeolvadás a láthatáron.

Négy éve sincs, hogy a Disney és a 21th Century Fox összeolvadásával megköttetett az évszázad szórakoztatóipari üzlete, máris itt lehet a következő: a Variety értesülései szerint az ipar két óriása, a Warner Bros. Discovery és a Paramount Global tárgyalni kezdtek egy lehetséges összeolvadásról.

A felvásárlást tényét hivatalosan egyik fél sem erősítette meg, a lap forrásai szerint a WBD vezére, David Zaslav és a Paramount ügyvezetője, Bob Bakish a héten találkozott az ügyben, ám még csak a tárgyalások korai szakaszában járnak, távolról sem biztos, hogy az üzletet valóban megkötik.

A Paramount jó ideje nehéz helyzetben van: képtelen zöld ágra vergődni a streaminggel, a Paramount+ nem teljesít túl jól, a cégnek ráadásul komoly adóssága (több mint 15 milliárd dollár), és a másikhoz képest sokkal kisebb értéke van (10,3 milliárd dollár, négy éve ez még 30 milliárd volt). Adóssága a WBD-nek is van: 43,5 milliárd dollár, ám 28,4 milliárd dolláros becsült értékével még így is többet ér, mint a Paramount. Ez utóbbinak azonban rendkívül értékes tartalmai vannak – többek közt a Star Trek vagy a Mission: Impossible franchise –, nem véletlen, hogy a WBD saját birtokában látná őket legszívesebben. Az üzlettel egyesülne a WBD birtokában levő HBO Max és a Paramount+, amely komoly konkurenciát jelentenek a Netflixnek. Kérdés többek közt az is, mi lesz a tévécsatornákkal, mindkét cég tulajdonában ugyanis komoly nevek vannak – a  WBD-é a többek közt a CNN, az HBO, a Discovery Channel, és a Cartoon Network, míg a Paramounté a CBS, a Comedy Central, az MTV és a Nickelodeon.

A lap szerint az időzítést az magyarázhatja, hogy a Skydance Media a közelmúltban már megpróbálta megkörnyékezni a Paramountot, ezért lett sürgős az üzlet a WBD számára.

Bár mindkét céget a „Nagy Hatok”, azaz a legfontosabb hollywoodi stúdiók közt szokták emlegetni, a közelmúltban mindkettő fontos szervezeti átalakuláson ment át: a Warner Bros Discovery 2022-ben jött létre a Discovery és a WarnerMedia összeolvadásából, a Paramount Picturest is magába foglaló Paramount Global pedig 2019-ben alakult a CBS és a Viacom fúziójából.

Arról, hogy mit jelenthet Hollywood szempontjából két óriás összeolvadása, arról a Disney-Fox üzlet kapcsán itt írtunk részletesen:

Kapcsolódó
Miki egér felfalta a szórakoztatóipart, és ezt ön is megérzi majd
Az év, de lehet, hogy az évszázad szórakoztatóipari üzlete köttetett meg, amikor a napokban a Disney felvásárolta a 20th Century Foxot. Ennek hatásait pedig mi is érezni fogjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik