Kultúra

A Disney felvásárolta a Foxot

Március elején derült ki, hogy a Disney felvásárolja a 21st Century Foxot. Bob Iger Disney-főnök akkor elmondta,  hogy a Foxtól nemcsak jelentős mennyiségű produkció és programanyag kerül a Disneyhez, hanem a menedzsment tapasztalt szakemberei is. Hozzátette, hogy a Disney, tervei szerint, azonban megtart néhány 20th Century Foxhoz fűződő produkciót, elsősorban mozifilmeket.

„Ez egy rendkívüli és történelmi pillanat számunkra, amely jelentős, hosszú távú értéket teremt cégünknek és részvényeseinknek. A Disney és a 21st Century Fox gazdag, kreatív tartalmának és bizonyított tehetségének ötvözése hozza létre a világszerte elterjedt szórakoztató céget, amely jó helyzetben van ahhoz, hogy hihetetlenül dinamikus és átalakító korszakba vezessen” – nyilatkozta Bob Iger kedden délután.

A felvásárlás hivatalosan is megtörtént, szerdán végleg megszűnik a 21st Century Fox stúdió jelenlegi formája. Bár a Disney eredetileg 52,4 milliárd dollárért tervezte felvásárolni a Foxot, végül a versenybe szintén beszálló Comcast miatt 71,3 milliárd dollárt volt kénytelen kifizetni, de így is megérte. A jelenlegi állás szerint ugyanis a Disney tulajdonában van a mozis piac majdnem egyharmada (a Lucasfilm, a Pixar és a Marvel Entertainment is hozzájuk tartozik). A Fox felvásárlásának árnyoldala, hogy legalább 4 ezer ember veszítheti el a munkáját.

(Variety)

Kiemelt kép: JEAN-PIERRE MULLER / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik