Kultúra

Emmanuel Macron szerint hajtóvadászat folyik a szexuális zaklatással vádolt Gérard Depardieu ellen

JEROME PREBOIS / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
JEROME PREBOIS / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Nem más állt ki a szexuális visszaélések egész sorával vádolt Gérard Depardieu mellett, mint a francia elnök, Emmanuel Macron. A vezető a France 5 tévécsatorna vendége volt, ahol azt kérdezték, megfosztja-e állami kitüntetésétől a napokban újabb bűncselekménnyel megvádolt színészt – írja a Guardian.

Nem fogok részt venni ebben a hajtóvadászatban. Utálom az ilyet, nem fogom elvenni valakitől Becsületrendet egy beszámoló alapján

– jelentette ki az elnök. A francia színész még 1996-ban kapta meg a kitüntést munkásságáért, amely a legmagasabb állami rang, amit francia állampolgár kaphat.

Macron hozzátette, hogy nagy rajongója a színésznek, Depardieu „büszkévé tette Franciaországot,” a kitüntetés pedig „nem erkölcsi eszköz.”

Az elnököt azt követően kérdezték erről, hogy a Depardieu körül egyre komolyabb hullámokat vető botrány miatt a francia kulturális miniszter, Rima Abdul Malak kijelentette: a színész szégyent hozott az országra, és meg kéne fosztani az állami kitüntetéstől. Az elmúlt néhány napban többek közt egy kanadai tartomány és egy belga önkormányzat is megfosztotta a színészt díszpolgári címétől, a párizsi viaszmúzeumban pedig eltávolították a viaszszobrát.

Depardieu-t már több mint egy tucat nő vádolja szexuális zaklatással: a napokban egy spanyol újságírónő állt elő azzal, hogy 1996-ban a francia színész interjúzás közben megerőszakolta. Először 2018-ban lépett elő Charlotte Arnould színésznő nagyon hasonló vádakkal, azóta egyre többen jelentkeztek ugyanilyen történetekkel: Hélène Darras francia színésznő szerint Depardieu a 2007-es Disco forgatásán zaklatta, a Médiapart anyaga szerint pedig 13 nő jelentkezett hozzájuk olyan történetekkel, amelyek szerint a színész szexuálisan helytelen magatartást tanúsított feléjük. A Depardieu-t vádlók közt volt az az Emmanuelle Debever is, aki néhány napja öngyilkosságot követett el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik