Kultúra

Egy spanyol újságírónő azzal vádolja Gérard Depardieu-t, hogy interjú közben erőszakolta meg

OLIVER-FROST FILMS - SUNNY SIDE / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
OLIVER-FROST FILMS - SUNNY SIDE / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Újabb nő vádolja nemi erőszakkal Gérard Depardieu francia színészt: ezúttal egy spanyol újságírónő, Ruth Baza egy majdnem harminc évvel ezelőtti történet miatt jelentette fel a színészt – írja a La Vanguardia alapján a Guardian. 

Az akkor 23 éves újságírónő a Cinemania munkatársaként találkozott Depardieu-val Párizsban azért, hogy interjút készítsen vele a lap számára. Találkozó során a színész csókolgatni kezdte az arcát, majd az alsóneműjébe nyúlt. Baza elmondta, hogy beleegyezés nélküli behatolás történt, és az eset alatt végig bénultnak érezte magát. Az újságírónő az AFP-nek először szexuális zaklatásról beszélt, ám amikor arról kérdezték, hogy megerőszakolták-e, igent mondott. Baza azt is elmondta, hogy egészen addig elnyomta magában a történetet, amíg mások meg nem vádolták a színészt, akkor azonban emlékek villantak be, ezért fordult a rendőrséghez.

Spanyolországban egyébként tavaly fogadták el azt az új jogszabályt, amelyet „csak az igen az igen” néven is ismernek, és amely egyrészt kimondja, hogy a kölcsönös, kimondott beleegyezés nélküli aktus nemi erőszaknak minősül, másrészt nem tesz megkülönböztetést a nemi erőszak és a szexuális zaklatás közt, az egyetlen meghatározó tényező a beleegyezés. Az országban minimum 15 év börtön jár abban az esetben, ha bebizonyosodik a vádlott bűnössége.

Depardieu-t már több mint egy tucat nő vádolja szexuális zaklatással: először 2018-ban lépett elő Charlotte Arnould színésznő, aki azt állította, hogy a színész megerőszakolta. Azóta egyre többen jelentkeztek nagyon hasonló történetekkel: Hélène Darras francia színésznő szerint Depardieu a 2007-es Disco forgatásán zaklatta, a Médiapart anyaga szerint pedig 13 nő jelentkezett hozzájuk olyan történetekkel, amelyek szerint a színész szexuálisan helytelen magatartást tanúsított feléjük. A Depardieu-t vádlók közt volt az az Emmanuelle Debever is, aki néhány napja öngyilkosságot követett el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik