Kultúra

Öngyilkos lett a Gérard Depardieu-t zaklatással vádló színésznő

THIERRY ROGE / BELGA / AFP
THIERRY ROGE / BELGA / AFP
Azon a napon, amikor a Depardieu botrányairól szóló dokumentumfilmet bemutatták.

A Szajnába vetette magát és meghalt Emmanuelle Debever színésznő, egyike azoknak, akik az utóbbi időben szexuális zaklatással vádolták Gérard Depardieu-t – írja a hvg.hu a 20 Minutes című francia lap nyomán. Az eset december 7-én történt, vagyis a Depardieu elleni nemierőszak-vádakról szóló dokumentumfilm – melynek címe: Depardieu: Egy ogre bukása – premierjének a napján.

A 60 évesen elhunyt Debever négy évtizeddel ezelőtt, az Andrzej Wajda Danton című 1983-as filmje forgatásán találkozott Depardieu-val.

Louisont, Danton nagyon fiatal feleségét játszottam. A szent szörnyeteg sok mindent megengedett magának a forgatás alatt… élvezve a hintó magányát. Nagy mancsát a szoknyám alá csúsztatva, állítása szerint azért, hogy jobban érezzem magam

– írta ki 2019 júniusában a Facebookra, ám története akkor nem kapott olyan nagy médiavisszhangot.

Depardieu ellen 2018-ban indult először nyomozás nemi erőszak vádjával, idén pedig tizenhárom névtelenséget kérő nő vádolta meg szexuális zaklatással.

A különféle beszámolókban ugyanazok a történések ismétlődtek jellemzően színésznőkkel, sminkesekkel és egyéb stábtagokkal. Mind ugyanarról számoltak be: a színész a fenekükre, a lábuk közé, a combjukra vagy a hasukra helyezte a kezét, obszcén szexuális ajánlatokkal bombázta őket gyakran nyögésekkel nyomatékosítva szándékait. Van egy másik visszatérő elem is a történetekben: az asszimetria a két fél között. Az egyik oldalon ott van egy jellemzően fiatal, bizonytalan, a karrierje elején álló nő, a másik oldalon egy világhírű színész, akinek gyakran a puszta jelenléte elég ahhoz, hogy pénzt hozzon a filmnek.

– írták a jelentésben, Depardieu viszont mindent tagadott, és ügyvédein keresztül hozzátette, hogy a vélt incidensek egy része nem tényeken, hanem rendkívül szubjektív értékeléseken és erkölcsi ítéleteken alapulnak.

A Depardieu: Egy ogre bukása című dokumentumfilm is sok korábbi kollégát megszólaltatott, emellett felvételeket mutatott be Depardieu-ről, amint obszcén megjegyzéseket tett nőkre és nőkről, többször szexuálisan zaklatott egy női tolmácsot, és szexuális megjegyzéseket tett egy lovasközpontban egy gyerekre, akit lovagolni látott. A filmről itt írtunk bővebb ismertetőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik