Kultúra

Tarantino kis híján Star Trek-filmet rendezett, de nem azzal akarta befejezni karrierjét

NETFLIX / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
NETFLIX / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
Már a forgatókönyv is elkészült, végül a bűvös tízes szám akadályozta meg abban, hogy elkészítse a filmet.

Egyedül számokon múlt, hogy Quentin Tarantino nem rendezett Star Trek-filmet. Az, hogy a rendező imádja a Star Trek-univerzumot sosem volt titok, ahogy az sem, hogy nagyon szívesen beszállna a projektbe. 2017 végén röppentek fel a hírek, hogy a magát a franchise-októl nagyon tudatosan távol tart Tarantino nagyon szívesen rendezne Star Trek-filmet, sőt, egyeztetett is többek közt J. J. Abramsszal az ügyben. Mark L. Smith, a Star Trek-reboot forgatókönyvírója most a Collidernek mesélt kicsit arról, miért filmkritikusokról, és nem Kirk kapitányról csinálja Tarantino az utolsó filmjét.

Smith szerint Tarantino konkrét filmtervvel érkezett Abrams produkciós cégéhez, ám hamar kiderült, hogy a rendezőhöz képest szokatlan módon csak az ötletet hozta volna, a forgatókönyvet mással akarta megíratni, végül Smith-re bízták az írást. Az első változatot Tarantinóval közösen dolgozták át, Smith szerint korhatáros történet lett volna a Tarantino-féle Star Trek.

Megírtam, Quentinnel rengetegszer átmentük rajta, ő is átírt benne dolgokat, de aztán elkezdett aggódni a számok miatt, amiatt a bizonyos szám miatt, amit nem hivatalosan kitűzött maga elé a filmjei számát illetően. Emlékszem, mikot azt mondta: »nem tudom kiverni a fejemből a gondolatot, hogy egy Star Trek-film legyen az utolsó filmem, amit valaha csinálok. Tényleg azt akarom, hogy így legyen vége?« Azt hiszem ez volt az, ami miatt sosem készült végül el a film, ennek ellenére a forgatókönyv még mindig az asztalán van. Tudom, hogy sok szép dolgot mondott róla. Nagyon szeretném, ha megvalósulna, de nem hiszem, hogy el valaha megtörténik. Ha mégis, az lenne minden idők legjobb Star Trekje, nem azért mert én írtam, hanem mert Tarantino rendezte volna

– mesélte a forgatókönyvíró.

Tarantino évekkel ezelőtt jelentette be, hogy tíz filmet fog rendezni karrierje során, jelenleg épp a tizediket készíti, és az eddigi információk alapján nagyon távol áll a Star Trek-univerzumtól: a hetvenes évek Los Angelesében játszódik, és egy női filmkritikusról szól majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik